Kungakronorna ska efterlysas internationellt

Textstorlek:

Under natten fortsatte polisens jakt på personerna som stal delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Efter nattens sökande har inga misstänkta personer hittats och inga gripanden har gjorts. Under morgonen kommer kronorna att efterlysas internationellt.

De misstänkta gärningsmännen slog till kring lunchtid på tisdagen. Två män sågs hoppa i en motorbåt som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. Polisen har sökt både till sjöss och i luften, utan framgång.

Vad gärningsmännen tänkte göra med föremålen går bara att spekulera kring. De stulna begravningsregalierna är nämligen helt omöjliga att sälja, menar Maria Ellior, polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning.

Det blir givetvis ett medialt intresse kring den här typen av föremål. Det visas bilder i medierna. Det går helt enkelt inte att sälja sådana här föremål. Så man kan bara spekulera i vad de har för avsikter, och hur mycket de känner till om de här kronorna.

Under morgonen kommer polisen att gå ut med en internationell efterlysning i Interpols system. Det kommer göra kronorna ännu svårare att sälja.

Ja, då är ju polisen på tårna på ett annat sätt även ute i världen, säger Ellior.

Liknande stölder har skett. 2013 stals Johan III:s begravningsregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

Man kan ju hoppas att det sker något liknande i det här fallet, säger Ellior.

Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Begravningsregalierna, som förvarats i kyrkan, består av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina (den äldre) som dog 1625.

Begravningsregalierna stals ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan.

Det är bara spekulationer men det låter ju mer som ett planerat dåd än att det skulle vara stundens ingivelse, säger Maria Ellior.

Polisen söker efter vittnen och ber allmänheten att höra av sig.