Hatt, mössa och politik

Textstorlek:

Roliga hattar, historiska hattar, till och med en foliehatt finns i hembygdsstugan i Tystberga. Just nu finns en hel utställning där Nyköpings kommuns alla partier har bidragit med varsin hatt.

Hembyggdsgården i Tystberga är fylld med huvudbonader. I kammaren finns brandhjälmar, bihattar och så de olika kommunala partierna som dekorerat sin egna partihatt eller partimössa.

– En del har lagt ner mycket möda, andra har försökt vara kluriga, berättar Eva Dahlberg, ordförande i hembygdsföreningen och idéknäckare.

Hon hittade en säck hattar efter sin mamma i källaren. Då föddes idén till utställningen. Maken tyckte man skulle bjuda in de politiska partierna, apropå 1700-talets partibeteckningar hattar och mössor och det stundande valet.

– Alla partierna nappade, säger Göran Dahlgren.

Nu står de där på rad, från vänster till höger på en bänk.

En toppluva från vänstern, en miljöpartistisk hög hatt i grönt, en ännu större och grönare från centern, en sossekepa. Ja alla finns med från rosa till djupaste blått.

Totalt finns kanske 400 olika hattar, kepsar och mössor insamlade av Tysbergabor.

I ett hörn får man en liten historielektion om ursprunget till utställningens namn hattar och mössor, som var 1700-talets beteckning på Sveriges första riksdagspartier.

Mössorna förespråkade en försiktig utrikespolitik och hattarna var tuffare både när det gäller krig, handel och revansch mot Ryssland.

Nutidens politiker har prytt sina hattar med allt från svenska flaggor, rosor, polisbilar till maskrosor.

Moderaternas mössa är sönderklippt så bara hälften återstår, vilket syftar på skattesystemet.

Vänsterns rosa luva följs av orden: Av var och en efter förmåga, till var och efter behov. Men den kanske knasigaste hatten i utställningen står Pia Zollner för.

– Jag gjorde en ostmössa också med den är inte kvar, berättar hon och drar på den stickade julgransmössan.