Emils musikliv börjar i New York

Textstorlek:

– Under min första tid som praktikant här i New York fick jag göra det ingen annan ville göra, säger Emil Carlsson, uppväxt i Malmköping.

Hans ambition är att bli en riktigt bra musikproducent. När han fick praktikplats på Nightlife Productions i New York bestämde han sig för att det skulle bli bra.

– Jag hade bestämt mig att försöka ligga på så mycket som möjligt för att få visa vad jag gjort och utvecklas i det.

Det tog ett tag, men efterhand ändrades arbetsuppgifterna.

– I början fick jag hålla på med mycket administrativa jobb som att leta platser till musikvideos, sköta mail och sociala medier. Nu har jag varit med och producerat rapparen Fat Joe, bland annat.

Emil började producera musik redan på Prins Wilhelm gymnasiet i Flen.

– Egentligen hade jag bestämt mig för att bli gitarrist, men på folkhögskolan insåg jag att jag nog inte skulle tyckte det var så kul att jag ville spela ett instrument åtta timmar om dagen.

Han började därför på musikproducentprogrammet på Linnéuniversitetet i Växsjö.

Sista terminen fick han en två månaders praktikplats i studion i New York.

Men det var inte helt enkelt att hitta någonstans att bo. Skolan hade inga kontakter utan han var tvungen att själv hitta en bostad.

Det finns många olika Facebookgrupper – en av dem heter ”ung svensk i New York”, där fick han tips om en lägenhet i Williamsburg, Brooklyn.

– Det var en jättefin lägenhet, men jag hade inte råd att bo kvar där. Nu bor jag i Washington Heights högst upp på Manhattan, det är också ett bra område, men mycket billigare.

– Det är jätteroligt att vara här. Jag har alltid gillat bilden av New York så det känns bra att vara i en studio på Manhattan.

När de två praktikmånaderna var avklarade fick han stanna kvar fyra månader till.

Nu har Emil en månad kvar sedan ska han återvända till Sverige och Stockholm för att försöka göra sig ett namn som musikproducent.

– Jag ska försöka kombinera det bästa av två världar. Min styrka är nog att fånga känslorna i produktionen. Jag har en bra känsla för ledsamma och melankoliska låtar.