De badar sig igenom samtliga Flens sjöar

Textstorlek:

– Vi badar i allt som är markerat som en blå fläck på kartan, säger Ann-Katrin Elofsson från Flen. Hittills har de, efter en hel del strapatser, lyckats bada i 60 av kommunens 187 sjöar.

– I en av sjöarna var vassen så hög och tät att Eleonor och Mattias gick vilse, säger Ann-Katrin.

Kvällens sjö heter Lövsätterssjön och ligger i Malmköping. Ingen av dem vet vad det är för sjö vi är på väg till, men eftersom den är blåmarkerad på kartan ska familjen bada i den.

– Vi får gå härifrån. Den ska ligga däråt, säger Eleonor Kjellström och pekar upp i skogen medan hon tittar på kartan i mobilen.

Många sjöar ligger tydligen en bra bit från det allmänna vägnätet. Lövsätterssjön är inget undantag.

– Vi har gått i kanten på åkrar och försöker hitta stigar i skogen för att komma fram till sjöarna. Naturen är oerhört vacker. Vi får se många små byar och fina hus, säger Ann-Katrin.

Men med facit i hand har de insett att det är mer arbete än de hade räknat med att ta sig till sjöarna.

– Vi sa att vi skulle hinna bada i alla sjöar på två somrar, men nu tror vi det kommer att ta fyra, säger Eleonor.

Mattias Carnesten berättar att idén föddes efter ett par öl förra året. Då tyckte han och Eleonors bror att det var en lysande idé. Det tycker de fortfarande, men det är inte alla sjöar som är badvänliga.

– Den värsta hittills var nog Apaltorpasjön. Den var så grund att när vi väl hittade vattnet bland vassen fick vi sätta oss ner för att kunna blöta huvudet, säger Ann-Katrin.

Det duger nämligen inte att stå och fjutta lite i vattnet. Att bada är att vräka sig i och dyka under vattenytan, det är de överens om. I regel följer också Eleonor och Mattias barn och Elonors bror med.

– Vad hette sjön där man sögs fast i leran? Vi fick dra upp dig, säger Eleonore.

– Enebågasjön. Jag satt fast i dy upp till låren, säger Ann-Katrin och skrattar.

En blodigel har hittills fastnat. Ann-Katrin erkänner att hon egentligen inte gillar att bada i sjöar med en massa vass.

–  Det finns många dåliga sjöar, men det är ändå en kul grej, säger hon.

Trots att de blivit utskällda och inparkerade, ger de inte upp.utan säger att de flesta människor de träffar är trevliga.

Stigen till Lövsätterssjön går upp och ner för en backe i skogen. Plötsligt ligger sjön framför oss. Liten och rund som en cirkusmanege omgiven av tallar. De tre badarna byter snabbt om bland träden. Rutinerat tar de på sig badskor och klafsar genom den sanka marken ner till vattnet.

Eleonor är först i. Hon tvekar inte en sekund. Plask säger det så försvinner hon ner under den svarta ytan. Snart simmar de andra två också i den lilla gölen.

– 25 grader på ytan men kallare en bit ner, säger Mattias som är först upp.

Det ser inte ut att vara helt enkelt att ta sig upp. Ann-Katrin kravlar fnittrande upp på den sanka marken medan hunden Bamse tålmodigt väntar.

Eleonor kastar upp en flaska av vattnet till Mattias som ska ta ett vattenprov. Flen är med i ett miljöprojekt som heter Freshwater Watch. Vattenproverna registreras. På en karta syns reultatet sv Flens sjövatten tillsammans med fem andra städer i världen.

Lite pulver i två små plastbehållare visar halterna av nitrat ellet fosfor. Det ser bra ut, det svagt bruna vattnet reagerar inte alls.

– Vi hinner med en sjö till, säger Eleonor.

Mattias och Ann-Katrin nickar och tittar i kartan.

– Vi ska bada i alla sjöar så det spelar ingen roll vilken ordning vi tar dem, men vi sparar den värsta till sist, säger Ann-Katrin.

– Sjön bredvid soptippen, Frutorpssjön, säger Eleonor.