Avstressande ljudkraft

Textstorlek:

– Det är ett så starkt och mäktigt kvinnligt arv, säger Vendela Vallqvist som deltar i kulningskurs i Gnesta.

I helgens ljudfestival i gamla vattentornet i Gnesta utnyttjar ljudkonstnärerna vattentornets runda forn och höga takhöjd som resonanslåda.

Manskören sjunger och Julia Adzukis ljudboj vibrerar. De tolv meter långa pianotrådarna som är fästa i bojen och första taket i vattentornet susar och gnyr när hon rör vid dem med sina vadderade trumstockar.

Ljudkonstnärerna avlöser varandra med kohorn, vevlira, tuba och slagverk. Här spelas inga trallvänliga melodier som fångar publikens intresse, nej de få besökare som får plats får höra vitaliserande sång, strupsång och övertonsång.

Gnestas egen kulardrottning Karin Lindström Kolterud arrangerar work-shop i kulning. Då gäller det att hämta kraft från roten av sin själ, eller åtminstone från magen, för att få ur sig lockrop som ska skalla över nejden.

– Det är ett urljud, himla vacker och mäktig kvinnokraft, säger Margareta Jonze som deltar i work-shopen.

Kulning är en gammal lockteknik som förr användes på fäbodarna för att kommunicera över långa avstånd.

Karin Lindström Kolterud har utforskat kulningen som friskvård i en studie på Kungliga musikhögskolan. Den handlar om stress och närvaro.

– Enligt den studie jag gjorde fungerar kulningen avstressande. Man dras in i nuet och kan inte tänka på något annat. För att få ur sig så starka rop behöver man vara närvarande.

Karin Lindström Kolterud säger att kulandet inte har med prestation att göra.

– Prestationstankar sätter sig direkt på rösten. När man kular behöver man tillgång till hela kroppen.

Vad kan man ha för nytta av kulning idag?

– Perfekt om du tappar bort din kompis i svampskogen eller ska ropa på barnen.