Ansvar även på nätet

Textstorlek:

”Vi lämnar inte våra barn ensamma på en nattklubb eller en finlandskryssning. Men varje dygn lämnas tusentals barn ensamma i olika chatt-rum på nätet med samma klientel som finns i baren.”

Kriminolog Maria Dufva, som kommer till Gnesta nästa vecka för att träffa elever, föräldrar och skolpersonal, vill att vuxna ska ta del av barnens digitala liv.

– De allra flesta föräldrar är väldigt intresserade av sina barn, men på nätet lever de ändå oftast föräldrafritt. Precis som vuxna frågar om skolan, fotboll eller kompisar behöver de prata om nätet och sociala medier, säger hon.

– Vad gör barnen där? Fråga, dela upplevelser och var intresserad. Tänk efter – har mitt barn ett hälsosamt liv på nätet, fråga vad det livet innehåller.

Maria Dufva, som är kriminolog och medlare vid brott, utgår från barnens brottsutsatthet. Hon menar att många barn är utsatta för brott och många är hisnande nära att begå brott utan att veta om det.

– Barnen är uppkopplade mot chattar och sociala medier utan inblandning av föräldrar eller andra ansvariga vuxna , det är klart att det finns stora risker att det sker något brottsligt.

Hon åker runt till olika skolor för att utbilda barn och vuxna om risker i deras liv på nätet och hur de kan skydda sig.

– De kan möta hat, olämpliga filmer, fotografier, lögner och brottslighet på olika sätt. Hur ska de göra när en kompis berättar en hemlighet och de blir oroliga för kompisen.

Maria Dufva åker runt i landet och träffar elever, lärare och föräldrar. Hon säger första pratar med barnen om hur de lever sina liv på nätet.

Då kan hon använda barnen och ungdomarnas egna ord och erfarenheter i föreläsningar för skolpersonal, föräldrar och anhöriga.

Föreläsningarna bygger även på polisanmälningar, stämningsansökningar och domar. I Gnesta ska hon träffa alla elever i årskurs fyra till nio och all personal. Det blir också två kvällsföreläsningar för föräldrar och andra intresserade.