Visor vid vattnet lockar artisteliten

Torbjörn Dahlström är en legend som eventarrangör och till nästa stora musikfest i Oxelösund, Visor vid vattnet, hoppas han mest på - fint vänder! Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Namnet Torbjörn Dahlström säger kanske inte så mycket. Tom Jones, Uno Svenningsson, Patric Isacsson, Thomas di Leva, Marie Fredriksson och Per Gessle, är kanske namn som klingar mer bekant.
Men det är tack vare Torbjörn Dahlström som Oxelösund har kunnat ståta med alla dessa artister under åren.

Snart är det hög tid igen. Den 28 juli är det dags packa ner filt och picknick-korg och bege sig till den stora gräsytan vid Femöre Kanal i Oxelösund. I fyra akter kommer bland andra Thomas Di Leva, Mats Westling, jazzsångerskan Anna Källdén och Mercury Boys underhålla.

Bakom varje arrangemang ligger förstås ett enormt arbete, pengar och engagemang. Att arrangera konserter utomhus gör inte saken enklare – över vädrets makter rår ingen ännu.

På kontoret i Oxelösund jobbar Torbjörn Dahlström med de sista förberedelserna. Han är en ”räv” i branschen med många stora världsstjärnor i bagaget. Men egentligen är han lärare i botten.

– Det kanske verkar vara en brokig bakgrund men jag startade som lärare i Samhällskunskap, Geografi och Historia, vem vet, kanske jag en dag återvänder. Det skulle vara spännande.

– Men till historien hör att jag är musikintresserad och spelade fotboll på Jogersö. Tidigt kom jag i kontakt med nöjesarrangören Leif ”Blixten” Henriksson, som bland annat producerar melodifestivalen, och vi började göra lite jobb ihop.

Drygt trettio år har passerat sedan Torbjörn började jobba med musikartister och trots att de ekonomiska riskerna ibland är stora fortsätter han idogt.

Nu måste du berätta om Tom Jones!

– Ja du…. Året var 2000 och den sommaren var riktigt urusel. När Tom Jones skulle uppträda, då var vi på Jogersö, öste regnet ner och publiken, utom några få tappra, höll sig hemma.

Men, hur var han och hur lyckades du få honom till, i sammanhanget måste man väl ändå säga, lilla Oxelösund?

– Ska jag vara ärlig kommer man aldrig särskilt nära de stora världsartisterna. Det är ett helt entorage runt dem. Men det jag kanske minns allra bäst var att jag blev tillsagd av hans manager att det måste finnas en speciell konjak, (ursäkta nu blir det textreklam, red anm) Remy Martin XO. Den är varken billig eller speciellt enkel att få tag på, vi fick slita för det. Men någon diva tror jag egentligen inte att han var.

Som sagt, det regnade och publiken, uteblev. Det blir förstås en ekonomisk ”smäll” för en arrangör.

– Efter ett halvårs jobb stod vi där med dryga 4 000 kronor att äta middag för på kvällen. Det var vad den konserten gav, men så är det ju att vara entreprenör. Man måste våga annars blir det aldrig något, och det är vid sådana tillfällen det är skönt att ha stabila sponsorer och de är också en förutsättning för att man ska kunna ta risken.

Om några veckor är det dags för ”Visor vid vattnet”. För åttonde året möts publik och artister vid en sommarkonsert som till tradition är mer familjär än de flesta konserter. Har dansar publiken framför scen och artisterna sjunger oväntade duetter med varandra.

Det blir en blandning av artister och flera olika musikgenres även om det stora publiknamnet kanske är Thomas di Leva. Efter hans succé med höstens Bowie-konsert finns det nog många förväntansfulla i Oxelösund.

– Men vädret betyder allt, säger Torbjörn.