Vi sätter grillbiffen i halsen

Textstorlek:

Det är så varmt att lyktstolparna springer runt och letar hundar.” Såna här dagar kan man inte kalla kalla. Nej, dom borde heta heta”. Det är varmare idag än ute”. Jo, det finns många roliga uttryck om varmt väder, men nu börjar de inte kännas så roliga längre…

Kvällstidningarnas löpsedlar som tipsar om ”grillväder” har plötsligt fått en helt ny innebörd; det är inte längre bara flintasteken som blir genomgrillad – det gäller denna sommar såväl oss, som vår stackars natur. Många björkar här på Åland, är redan bruna och de torra löven singlar ner för vinden och ligger som höstdrivor mitt i juli. Något är definitivt galet.

Jag, som vanligtvis älskar värme och sol, har lite svårt att njuta av det, eftersom jag känner en oro ständigt gnaga i bakgrunden. Djuren saknar foder, skörden är redan hotad och här på Åland är det redan låga grundvattenståndet nere på minus nollkomma-jättemycket.

Det finns ett tidningsurklipp som cirkulerar på Facebook, som delas rätt flitigt. Det handlar om an äldre man som möter en yngling på en badstrand och ynglingen säger att ”du kommer aldrig att förstå vår generation, för du växte upp så primitivt. Vi unga idag har växt upp med televisionen, jetplan, rymdresor, rymdpromenader, internet, chips, Ipad, laptops och mobiltelefoner och mycket mer.”

Den gamle mannen suckar och svarar: ”Du har alldeles rätt. Vi hade inte allt detta när vi var unga – så vi uppfann det! Nu får jag fråga, din arroganta lilla skit: Vad gör du för nästa generation?”

Det verkar som att folk tycker detta är en kul historia och att den stöddige ynglingen med rätta fick sin trut tillknäppt. Jag ser inget kul alls i det, mer än att den gamle mannen möjligen är lite fyndig. Jag är nämligen rätt övertygad om att hans rymdresor, jetplan och allt det andra hans generation uppfann, är just det som gör att vi troligen närmar oss en total miljökollaps. Den avsnoppade ynglingens svar borde därför bli: ”Jag kommer inte att hinna göra något annat för min generation, än att försöka rätta till konsekvenserna av det som din generation uppfann.”

Jag ber om ursäkt om jag låter bitter och om jag på något sätt lyckas kasta en skugga över denna sommars vackra grillväder. Jag njuter också av värme, sol och bad. Men jag tror att det är något som är allvarligt fel.

Ha dock gärna en fortsatt skön sommar och drick mycket vatten.

Så länge det finns något.