Under sommaren öppnar många privata trädgårdar

Textstorlek:

Runt om i länet pågår visningar av trädgårdar under sommarmånaderna. Just här, i Skogstorp, strax utanför Eskilstuna finns kanske en av de mest spännande, trollska och kreativa trädgårdarna.

– Jag vill ha en tuktad djungel, det är visionen med min trädgård, säger Ingrid Hoffer.

I drygt femton år har hon varit medlem i Trädgårdsamatörerna. Tillsammans med maken Kjäll öppnar hon gärna upp trädgården för allmänheten.

– Men numera orkar vi inte med stora busslaster. Förr kunde det komma fyrtio personer samtidigt men det blir för krävande. Nu får man ringa och boka tid. Då öppnar vi gärna för visning.

Ingrid och Kjälls trädgård har kanske egentligen inte de bästa förutsättningarna för att vara en visningsträdgård. Den ligger mitt i ett villaområde bland en massa andra, mer eller mindre välordnade trädgårdar. Men det är kanske också just i det utmaningen ligger. Det är inte vem som helst som kan göra något så speciellt av miljön.

– Det krävs förstås ett stort intresse och det har jag med min från min mamma, säger Ingrid. Men mitt bästa tips är annars att besöka så många trädgårdar som möjligt. Det är då man får idéer och uppslag.

Idag är Ingrid pensionär och har mer tid till trädgården. Men samtidigt har lite krämpor dykt upp som gör att det inte är lika enkelt att jobba i obekväma ställningar.

– Ändå är det trädgården som får upp mig på morgonen. Växterna liksom ropar på oss och talar om att det finns massor att göra. Den håller oss igång.

– Det är också roligt med alla växter vi fått eller som vi bytt till oss under åren. Ofta tänker vi på människan bakom.

– Det kan vara någon som gått bort men när vi ser den där lönnen eller vad det kan vara minns vi honom eller henne.

Ibland drar också Ingrid och Kjäll ut i världen på trädgårdsresor. Men det verkar inte vara de stora prestigefyllda trädgårdarna i England som lockar. I stället har det varit i Estland många gånger och skaffat sig såväl inspiration som kunskap.

– Det är också väldigt roligt att få uppleva att för varje gång man kommer dit ser vi att befolkningen har fått det lite bättre. Det känns härligt.