Små pollinerare som är livsviktiga för oss stora

Textstorlek:

De är snälla, de gör honung – och de är livsviktiga för vår överlevnad. I helgen arrangerades Biets dag på Julita gård.

Bina har varit i ropet den senaste tiden. Allra senast har det handlat om hur torkan påverkar insekterna och hur biodlare, på olika ställen i landet, tvingats stödfodra sina bin för att de inte ska dö.

Bin och andra pollinerande insekter har stor inverkan på människan, framför allt på vår föda. Forskare räknar med att uppemot 70 procent av det vi äter är beroende av pollinerare. Med andra ord är de små insekterna livsviktiga för människans fortlevnad.

– Jag upplever att medvetenheten om bina ökat, framför allt bland yngre. Många vet idag vad som skulle hända om bina försvann, säger Robert Svensson, biodlare från Söderköping.

I lördags var han speciellt inbjuden för att visa upp nordiska bin.

– De fanns här innan vi började importera andra biraser.

Jämfört med andra vanliga bisorter är det nordiska biet väldigt mörkt och har en längre kroppsbehåring. Robert berättar att det nordiska biet var den vanligaste sorten i Sverige ända fram till förra sekelskiftet. Men på grund av bi-import i början av 1900-talet trängdes det nordiska biet tillbaka och på 1980-talet var sorten nästan utrotad.

Sedan dess har föreningen Nordbi arbetat med att försöka bevara det nordiska biet.

– I dag har vi kommit ganska långt. I dag bedriver vi avel på isolerade platser, säger Robert som är styrelsemedlem i Nordbi.

 Han berättar att nordiska bin är väl anpassade efter det nordiska klimatet. De klarar vintrarna bra, flyger vid lägre temperaturer och samlar nektar från ett större spektra av växter. Dessutom producerar de bra med honung.

– De är inte sämre än andra, säger Robert Svensson.

Honung ja. I lördags kunde den som ville både se och smaka på nyslungad honung.

– Det smakade bra, sötare än vanlig. Och så är den rinnigare, sa Elis Rombo, 10 år.

Lite längre bort byggde Karin Johansson, 5 år, ett insektshotell.

– Vi får se om någon flyttar in. Vi har bin och humlor på tomten, berättar Karin.

Bakom Biets dag står Julita biodlarförening som fick svara på många frågor från nyfikna besökare. Vill man bli biodlare tycker ordförande Tord Andersson att man ska börja med att gå en kurs.

–  Då får du en bra grund att stå på, säger han och tillägger att biodling inte är så svårt som många kannske tror. Bina sköter mycket själva.

Tord upplever också att intresset för biodling har ökat de senaste åren.

– Det har börjat vända. Det är fler och fler kvinnor som ansluter sig. Förut var vi bara gubbar. Nu har även några yngre hakat på.

Vad tror du det ökade intresset beror på?

– Ett ökat miljötänk. Allt fler vill bidra till en bättre miljö.