Skrivläger med fokus på sinnena

Textstorlek:

Hur man bygger en karaktär, beskriver miljöer och lägger ut ledtrådar stod på schemat när Stadsbiblioteket i Eskilstuna arrangerade skrivläger för ungdomar i förra veckan.

För tipsen och knepen stod den prisbelönta författaren Helena Öberg som bland annat skrivit ungdomsboken ”Din tur, Adrian”.

– Ta in sinnena, säger Öberg.

Aretha Franklins ”Respect” ljuder från högtalarna, en blomma står på bordet och en naturbild projiceras på en vit filmduk. Runt ett bord sitter sju ungdomar. Utifrån låten, doften och bilden ska de skriva några rader på en berättelse.

– När jag hörde låten och såg bilden tänkte jag skriva något om stenar, men när jag också kände blomdoften så blev det något helt annat, säger Maysam Namuq 11 år.

Han och storebrodern Mayas var två av deltagarna på skrivlägret. När det kommer till litteratur har de båda sina favoritgenrer: Mayas gillar spännande böcker, gärna av Kristina Ohlsson, medan Maysam tycker om mysterie- och äventyrsböcker.

Den sistnämnda har ett speciellt knep för att avgöra om en bok är värd att läsa eller inte.

– Jag brukar läsa baksidan och de första raderna. Är det inte tillräckligt spännande brukar jag lägga tillbaka boken, säger Maysam.

Hur börjar en bra bok?

– Det ska vara action. Gärna att boken bygger upp en scen så att man dras in direkt, säger Mayas.

Men hur gör man då för att en scen ska bli spännande? Det har bröderna Namuq lärt sig på skrivlägret. Bra miljö- och karaktärsbeskrivningar samt ”ledtrådar” är nyckelorden.

– Man ska inte avslöja allt för läsaren. Det gäller att beskriva saker runtikring – inte skriva det rakt ut. Skriver man att ”han fick inte plats i dörren” då vet man att karaktären inte är smal, säger Mayas som exempel.

Helena Öberg har lagt stor vikt vid att ungdomarna på lägret ska få utlopp för sin fantasi – men också få öva på vissa delmoment. Istället har för att skriva en berättelse under fyra dagar har skrivlägret varit uppdelade i flera lektioner.

– Jag brukar säga att vi är som ett fotbollslag, och man kan inte spela match hela tiden. Ibland måste man träna på utvalda delar. Det går att träna upp många saker i sitt skrivande, säger Öberg och drar exemplet med miljöbeskrivningarna.

– Jag vill att ungdomarna ska bli mer uppmärksamma på hur de uppfattar världen. Att vara författare handlar inte om att producera text, det handlar om att känna något och förmedla det.