Pax trollbinder de unga

Textstorlek:

Spännande, lite läskiga – och kort och gott bra. I andra delen av vår sommarserie ”Litterära Sörmland” tittar vi på ungdomsserien Pax som utspelar sig i Mariefred.

Teo Strid, 11 år, har plockat upp den magiska stenen vid orangeriet. Via Gripsholmsslott, kyrkkullen och Mäster skräddares gård är målet att transportera det övernaturliga föremålet till kyrkoruinerna för att stärka de goda krafterna – och stå upp mot de onda.

– Appen fungerar bra, säger Teo och tar ur hörlurarna.

Teo och hans familj bor vanligvis i Sundsvall men semestrar just nu i Mariefred.

Teo, som är Pax-fan, har laddat ned den nya Pax-appen som låter användaren gå i huvudpersonerna Alriks och Viggos fotspår.

Via telefonen ser han vart han ska gå, medan rösten i hörlurarna berättar vad som händer, och om något uppdrag ska utföras.

Det är ett 30-tal stopp på vägen och Pax-slingan är totalt 3,2 kilometer.

– Än så länge är jag inte trött, säger Teo.

Pax-böckerna är skrivna av författarna Åsa Larsson och Ingela Korsell och kretsar kring bröderna Viggo och Alrik som är utvalda att skydda det hemliga biblioteket mot onda krafter.

Serien utspelar sig i Mariefred (författarnas hemstad) där övernaturliga väsen väckts till liv. Bland annat tvingas Viggo och Alrik tampas mot både monster, spöken och mystiska sjukdomar.

– Jag gillar böckerna för att de är spännande. De handlar om magi och sånt och ibland kan det bli lite läskigt, säger Teo Strid som inte läst jättemånga böcker innan.

– Pax-böckerna har varit ett väldigt bra sätt att komma igång med läsandet. Snart är det dags för lillebrors tur, säger pappa Peder och pekar på lillebror Tim.

Första boken i Pax-serien, Nidstången, kom ut 2014. Sedan dess har det blivit åtta böcker till. Teo har hittills läst bok ett till åtta och tycker nog att sjuan, Pestan, varit bäst.

Till hösten avslutas urban fantasy-eposet i och med att den tionde boken, Draugen, kommer ut.

Har du någon aning om hur det kommer att sluta?

– Jag tror Viggo och Alrik kommer att få reda på vem Svarthäxan är och att de lyckas rädda biblioteket, säger Teo.