Odd heter länets första Romeo-tjur

Textstorlek:

Satsa på kött – få 25 000 kronor till en tjur. Med Projekt Romeo vill McDonalds, Sveriges nötköttsproducenter och Lantmännens riksförbund stärka den svenska köttproduktionen.
Nu har den första Romeo-tjuren levererats till Sörmland.

Tjuren heter Odd av Herrgölet och ägare är Mattias Gustavsson i Långviken.

Odd har befunnit sig på gården sedan i maj, så redan i vår väntas tillökning.

– Första kalvningen är beräknad till februari, säger Mattias.

Han fick nys om Projekt Romeo genom lantbrukspressen.

Projektet har funnits sedan 2016 och är ett samarbete mellan McDonalds, Sveriges nötköttsproducenter och Lantmännens riksförbund.

Premisserna är enkla: den företagare som satsar på fler dikor kan ansöka om att få en sponsrad tjur till ett värde av 25 000 kronor. Motprestationen som krävs är att antalet kor eller kalvningar ska öka med med 20 stycken inom två år. Ökningen ska bestå under tre år och totalt ge minst 60 kalvar.

McDonalds franchisetagare ska även kunna komma ut och besöka ”sina” tjurar.

– McDonalds vill gärna öka sin andel svenskt kött. Deras kunder efterfrågar svenska råvaror, säger Karina Johansson.

När kan vi räkna med att en McRomeo dyker upp på menyn?

– Det är klart att vi på Sveriges nötköttsproducenter gärna ser att McDonalds har en speciell svensk hamburgare. Vi jobbar på det, säger Karina Johansson men understryker att inga kalvar från Romeo-projektet är öronmärkta för hamburgerjättens räkning.

Sammanlagt ska 100 tjurar delas ut inom projektet. Odd är nummer 93 och den enda i Sörmland. Det har varit lite svårflörtat i länet erkänner Karina Johansson, kanske på grund av de senaste årens svåra torka.

– För vi har väldigt goda förutsättningar här i Sörmland i vanliga fall, säger Karina.

Mattias Gustavsson håller med. Han har ökat sin köttproduktion det senaste året. Allt började med att en granne som skulle gå i pension frågade om inte Mattias kunde bruka dennes marker. Mattias tackade ja och sedan dess har en helt ny ladugård byggts.

– Vi kommer att utöka med 84 kor till, det är i alla fall vad vi har plats med. Det kommer att bli en stor omställning för oss. Tidigare har jag köpt in kalvar. Det här kommer kräva mer av mig, mer fingertoppskänsla, berättar Mattias som i och med Odd även fått en Projekt Romeo-plakett att sätta upp på husfasaden.

– 25 000 kronor kanske inte är så mycket i sammanhanget, en tjur kan kosta uppemot 100 000, men jag tycker att det är ett bra initiativ från branschen och McDonalds. Det är rätt att puscha på den svenska köttproduktionen. Jag tycker det är lite otäckt att vi bara är 50 procent självförsörjande på nötkött i Sverige.

Hur är Odd – är han snäll?

– Ja han är snäll, men sen ska man alltid ha respekt för djur.