Loppisar för finsmakare

Textstorlek:

Loppis i kohagen, växtloppis, verktygsloppis, textilloppis… Loppisarrangörer satsar på att profilera så att rätt säljare och köpare ska hitta varandra. De större klassiska fortsätter också.

På Malmahed är folket från Malmköpings innebandyförening på plats 06.30 för att hålla någorlunda ordning i leden av säljare, det kan komma mellan 70 och 140. Många säljer från dödsbon, det finns mycket gammalt att titta på. Fina textilier finns det gott om – vackert vitbroderat sänglinne, flera gamla lapptäcken i gott skick. Männen flockas kring fiskedonen som en säljare ärvt efter svärfar – angeldon, isbill, isborr. Mat finns också, både på rot och färdig att stoppa i munnen. Bland annat tomatplantor översållade med kart och ett litet berg av hembakade baguetter.

På Johannisdal i Helgesta har Ann-Christin Back Jansson i ett par år haft textilloppis dit allt fler har hittat. Nu provar hon en verkstadsloppis. Säljarna är inte många på grund av regn, men verktygsnördar kan grotta ner sig. Här resoneras om felvända plagiat av skiftnycklar, tänger från Lindström i Eskilstuna – tängernas Rolls Royce, en felmärkt lednyckel och så muttertången:

– Har faktiskt ingen sån, jag får utöka, säger Kjell Augustin från Katrineholm, som går därifrån med en kasse.

Den gigantiska loppisen och folkfesten som Vadsbro-Blacksta scoutkår arrangerat i 50 år går nu ur tiden.

– Vi lägger ner 2000 arbetstimmar, säger Niklas Läth, ordförande. Vi tar emot skänkta saker under hela året, nu får vi inte längre tillgång till vårt lagringsutrymme. En vecka tar det att rigga och idag är vi 100 frivilliga som jobbar. Första lördagen i juli blir i fortsättningen något som är mindre arbetskrävande, det blir bakluckeloppis.

Cirka 550 bilar räknas in och klockan 12 annonserar ett signalhorn att man får börja köpa.

I Årdala har loppisen på hembygdsgården också cirka 50 år på nacken. Skänkta grejor tas emot samma vecka. Här ropas ut när försäljningen börjar och det är lite av en gemytlig träff för gamla och nya sockenbor. Några föremål ute på tunet diskuteras – vad är till exempel en bindtyra?