Kungakrona tjuvarnas byte från domkyrkan

Textstorlek:

Tjuvarna stal kungliga kronor från 1600-talet från Strängnäs domkyrka. Polisen bekräftar nu att det är Karl IX:s och hans fru drottning Kristinas begravningsregalier som saknas.

De historiska föremålen stals från Strängnäs domkyrka av flera gärningsmän, som sedan lämnade platsen i motorbåt. Just nu pågår en stor polisinsats i området.

Vi spanar på land, i vattnet och i luften, säger Thomas Agnevik på polisen.

Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Begravningsregalierna, som förvarats i kyrkan, består av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina som dog 1625.

De misstänkta gärningsmännen sågs fly från Strängnäs domkyrka kring lunchtid på tisdagen. Två män sågs hoppa i en motorbåt som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. Polisjakt på rånarna pågår både till sjöss och via luften.

Det ska ha varit en mindre öppen motorbåt. Sedan har vi lite olika uppgifter om hur exakt den ska ha sett ut. Vi spanar på alla tillgängliga sätt, säger Thomas Agnevik.

TT: Vart kan de misstänkta tjuvarna ha tagit vägen?

Det är ju Mälaren så de kan ha tagit sig till Köping eller Arboga västerut, eller till Västerås, Eskilstuna eller Stockholm om du kör österut. Vi spanar i alla riktningar.

TT: Var kyrkan öppen vid tillfället?

Det vet vi inte helt säkert, men det är min uppfattning, säger Thomas Agnevik.