Ekman får liv på scenen

Textstorlek:

Kerstin Ekmans hyllade romansvit ”Kvinnorna och staden” har förvandlats till musikteater.
Inför urpremiären i Katrineholm fick Sörmlandsbygden en pratstund med huvudrollsinnehavarna Annika Olsson och Michael Mårtensson.

Repetitionerna är inne i slutspurten när vi träffar skådespelarna vid Lokstallarna. Där börjar Ekmans värld ta form på en vridbar utomhusscen. Snickare kämpar med att fästa delar av dekoren – tillverkad i kommunal regi av nyanlända från Syrien och Somalia – i tiljorna.

– Halva scenen symboliserar landsbygden; den andra hälften staden, berättar Annika Olsson som tidigare bland annat setts i filmen ”Grabben i graven bredvid” och tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Michael Mårtensson är bland annat musikalartist och i likhet med Kerstin Ekman uppvuxen i Katrinheholmstrakten. Nu återvänder han till hembygden för att gestalta några av karaktärerna i Vallmstasviten eller Katrineholmssviten, som Ekmans fyra romaner med samlingsnamnet ”Kvinnorna och staden” också brukar kallas.

Verket kan i korthet beskrivas som en skildring av kvinnors roll och öden under epoken då Fattigsverige omvandlas till ett modernt och industrialiserat folkhem.

– Jag hoppas att publiken ska känna kvinnokraften och att historien inte är långt borta. Jag har själv börjat tänka på hur min egen släkt har haft det och hur de kämpat, säger Annika Olsson.

Michael Mårtensson konstaterar att historien ofta berättas ur manliga makthavares perspektiv.

– Men ”Kvinnorna och staden” har verkligen fokus på vilka de verkliga hjältarna var och är, säger han.

Mårtenssons genomgående karaktär i föreställningen är den drömmande bagerilärlingen, socialisten och amatörpoeten Konrad Eriksson.

– Det som är häftigt är att vi får spela våra karaktärer i livets alla skeenden – från att de är unga och drömmer om en framtid tills de är gamla och har levt sitt liv.

Annika Olsson gestaltar Tora Lans, torparflickan som flyttar till staden där hon blir kassör och småningom entreprenör.

– Toras egen livsresa blir Katrineholms resa. Via hennes ögon ser vi Katrinholm växa fram, säger Annika Olsson.

Marie Selander har nykomponerat all musik och framträder själv på scenen. Hon får stöd av ett 20-tal sångare i Foglestadkören under ledning av Elisabeth Ask, och musikerna Sara Edin, Tuomo Haapala, Vanja Holm, Johan Karlsson och Cecilia Wennerström.

Anders Wirén har skapat scenografi och kostym medan Ingegerd Monthan komprimerat de fyra romanerna till manus.

– Hon har gjort ett fantastiskt jobb och plockat ut oerhört vackra och gripande scener ur böckerna, säger Michael Mårtensson.

Kerstin Ekman väntas för övrigt dyka upp på premiären den 4 juli.

– Ärofyllt, men också lite läskigt och pirrigt. Man hoppas förstås att hon ska gilla föreställningen, säger Annika Olsson.

– Och även om hon inte gör det hoppas vi att hon säger att hon gör det, skämtar Michael Mårtensson.