Dramatisk hyllning till slitstarka kvinnor

Textstorlek:

En berättelse om kvinnor, av kvinnor. Det känns helt rätt och kan knappast ligga bättre i tiden. Äntligen en hyllning till den hårt arbetande kvinnan.

”Kvinnorna och Staden” är ett musikaliskt berättardrama som bygger på Kerstin Ekmans romansvit om kvinnornas Katrineholm. Det börjar i slutet på 1800-talet med hunger och elände i den lilla knutpunkten vid järnvägen.

Huvudpersonen Tora, som spelas alldeles utmärkt av Annika Olsson, växer upp med sin mormor under knappa förhållanden.

Det sjuder dock i bygden med arbetarrörelsens födelse och revolutionsivraren Ebon som försöker mana till kamp mot borgarskapet som sitter på lokal och dricker middag.

Föreställningen, som Marie Selander haft med sig som en idé sedan början på 2000-talet och som nu äntligen blivit realitet, är en fantastisk hyllning till kvinnan. Inte som den sedvanliga Hollywoodhjältinnan eller som den gråtmilda överklasskvinnan a ´la Downtown Abbey.

Nej, här får vi se kvinnornas mödosamma slit i tiden för Katrineholms födelse med barnafödande, både önskade och oönskade, med slitsamt arbete både i hemmet och på fabriken.

Vi följer Toras färd genom livet och hur de två ständiga följeslagarna Skuld och Fattigdom tassar runt henne och de andra kvinnorna i staden.

Micke Mårtensson gör ett flertal roller i dramat och är lysande i både sina rolltolkningar och med sin sång. Han sliter som ett jehu i föreställningen och både cyklar och springer på scenen.

Scenen, som för övrigt vilar på den gamla lokvändskivan vid de lokstallarna, är en briljant lösning med sin möjlighet att byta miljöer i föreställningen. Att det dessutom passerade tåg på spåren bakom scenen under föreställningen gjorde bara helheten bättre.

Jag var på genrepet av föreställningen och var tagen efteråt. Tagen av både kraften i föreställningen som helhet och av kraften i Marie Selanders musik. Marie Selander, som också sjunger och har rollen som berättare i föreställningen, har verkligen lyckats med att väva ihop musiken med Ekmans berättelse.

Det är en dramatisk och bra föreställning om hur staden har växt fram till vad den är idag, tack vare kvinnorna.