Busig Karlsson i Trosa

Trosa sommartearter bjuder i år på Astrid Lindgren klassiska ”Karlsson på taket”. Foto: Privat
Textstorlek:

En något snällare Karlsson – men fortfarande busig. Just nu spelar Trosa sommarteater Astrid Lindgrens ”Karlsson på taket” på Garvaregården i Trosa. En familjeföreställning som förhoppningsvis ska gillas av både vuxna och unga.

Regissören Josephine Betschart trycker just på att det är en familjeföreställning – inte en barnteater.

– Det är en viss skillnad tycker jag. Den här pjäsen passar alla. Hit kan vuxna komma även om de inte har barn med sig. Vi har satsat på en väldigt fartfylld och lekfull föreställning, säger Betschart

”Karlsson på taket” handlar om Lillebrors första möte med Karlsson.

Lillebror är en sjuårig pojke som helst av allt vill ha en hund. Det vill dock inte övriga familjen.

Men så en dag kommer det helt plötsligt en flygande man utanför Lillebrors fönster. Det är Karlsson.

– Karlsson är en busig och egocentrisk kille, men han och Lillebror blir vänner ändå trots att de är olika, säger Betschart som själv spelar pjäsens antagonist – den hemska barnvakten Fröken Bock.

– Vi har utgått från Astrid Lindgrens manus.

Kommer man att kunna känna igen Karlsson?

– Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte tyckte om Karlsson när jag var liten. Jag tyckte han var väldigt hemskt. I vår tolkning av Karlsson är han busig, rolig och självklart egocentrisk – men kanske inte lika elak som man upplever honom i filmen.

Hon fick upp ögonen för Karlsson i vuxen ålder.

– Jag har jobbat med ”Karlsson på taket” som regiassistent i en föreställning på Oscarsteatern. Det var då jag fattade tycker för Karlsson och började se nya sidor hos honom.

Visuellt sett är Karlsson dock sig lik. Trosaensemblens Astrid Lindgren-figur har alla de klassiska Karlsson-attributen som randig skjorta, hängslen, busigt hår och propeller på ryggen.

– Jag tror barnen kommer tycka Karlsson är väldigt rolig, säger Betschart.

Det är inte första gången Trosa sommarteater spelar en pjäs av Astrid Lindgren. Förra året satte man upp ”Pippi Långstrump på de sju haven”. Kan vi förvänta oss en ”Astrid” i Trosa även nästa år?

– Vi får se vad det blir. Vi har inte bestämt något än. Men det kommer att bli en pjäs i samma anda som de senaste, säger Josephine Betschart.

”Karlsson på taket” spelas varje torsdag, lördag och söndag till och med 29 juli.