Att synas eller inte synas det är frågan i Almedalen

Sofia Kacim (infälld) är retorikkonsult och har besökt Almedalen i många år men hon tycker Almedalen har fått konkurrens av andra event. Foto: Region Gotland
Textstorlek:

Nu har Almedalsveckan på Gotland dragit igång. Frågan är vad den betyder. Sörmlandsbygden har talat med retorikexperten Sofia Kacim och med några lokala Sörmlandspolitiker.

Sofia Kacim arbetar med PR och hennes uppgift är, förenklat, att marknadsföra politiker, näringslivsföreträdare och olika varumärken. Hon har varit i Almedalen under flera år.

Vad betyder Almedalen för politikerna, hur viktigt är det?

– Almedalen är en otroligt viktig arena för politikerna. Just Almedalsveckan är unik i världen i sitt sätt att samla politiker, väljare, näringsliv och organisationer på samma ställe. Inte någon annanstans skapas en miljö där samtliga får samverka och samarbeta som under politikerveckan. Extra viktig blir veckan förstås för de politiska partierna inför stundande val där det ges flera tillfällen att testa sina politiska idéer.

Det är ju många som vill synas, vad gör man för att komma igenom?

– Det enkla men ändå rätt svåra receptet inkluderar de tre ingredienserna: unikt, delbart och aktuellt. Ditt budskap behöver sticka ut för att skapa intresse. Kunna delas och ses av andra samt vara aktuellt för att fångas i momentum.

– Man bör också komma ihåg att det är lättare att få med människor i en förändring än i en hyllning. Dvs det är fler som ansluter till en ”stoppa hatet”-kampanj än ”heja kärleken”-manifestation. Se bara på den senaste incidenten under VM och Durmaz.

Du har ju varit med i flera år, är det något utspel eller arrangemang som du aldrig glömmer?

– Jag missade tyvärr året då Schyman brände pengar. Än idag anses det nog vara det starkaste utspel som gjorts i Almedalen hittills.

– Ett annat lyckat koncept var Mini Coopers satsning 2013 som gick under namnet #minifixar. Almedalsbesökarna kunde genom att twittra sina önskemål få allt från frukost levererat till seminariet, skjuts till flygplatsen eller barnvakt till dj-battle. De lyckades kombinera två ting som besökarna har ständig ångest över: tidsbrist och att navigera i förmodligen Sveriges snirkligaste stad. Genialt!

Men bland Sörmlands politiker råder det delade meningar om hur viktig Almedalsveckan är. Mattias Claesson (C), som är landstingsråd säger:

– Jag har varit där några gånger men det är mest en tummelplats. Jag tycker det är viktigare att möta väljarna på det lokala planet här hemma.

Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping håller inte med utan har valt att åka till Visby.

– Jag deltar som representant för Nyköpings kommun. Främst för att vi träffar folk och delta i seminarier för att främja Skavstas utveckling. Almedalen är en plats där vi på kort tid kan träffa många beslutsfattare kring de frågor vi prioriterar.

Pia Steensland (KD), är lokalpolitiker i Strängnäs och hon har också valt att åka till Visby.

– För mig är det faktiskt första gången som jag åker till Almedalen. Jag åker först och främst i egenskap av tjänsteman och politiskt sakunnig vid Kristdemokraternas parti och riksdagskansli. I den rollen kommer jag stödja partiets talespersoner inom vård- och omsorg under deras åtaganden under veckan.