Alla kan skapa sin konst

Textstorlek:

Det är fredag och i Holmbergsparken i Torshälla strosar semesterledig runt. Skulpturerna, de flesta av bygdens egen ”son”, Allan Ebeling fascinerar.
Under veckan har Marie Andersson, som är konstpedagog vid Ebelingmuseet erbjudit förbipasserande i parken att vara med och skapa konst.

Alva, Ines och pappa Henrik var några som stannade till och nappade på erbjudandet. I dag får man göra ansikten och den som vill kunde först gå runt i parken och låta sig inspireras. För många av verken har både ovanliga men mest kanske lite annorlunda ansikten.

– En ögonöppnare och ett kul sätt att betrakta konst på, säger Henrik.

Alva och Ines är inte lika sugna på att prata om konst. De vill hellre skapa. Och vips, på mindre än en timme har de gjort varsit ansikte av allt möjligt ”småskrot”, som kapsyler, styltrådar och annat överblivet.

Det är som en del i Eskilstuna kommuns projekt ”Sommartorget”, där verksamheterna ska möta kommunens invånare på ”deras” platser, som Eberlingmuseets verkstad flyttade ut i Holmbergsparken. Förbipasserande fick under tre dagar och under tre olika teman utifrån den offentliga konsten testa på att själva skapa.

Det resulterade i en färgglad DNA-spiral med inspiration från det offentliga konstverket, Legacy av Fredrik Norén.

– Deltagarna fick besskriva sig själva med hjälp av färg och mönster. Kanske är man en färgglad prickig eller en zick-zackig person? Tillsammans skapade vi vår alldeles egna och unika spirak, säger Marie Andersson.

– En annan dag pratade vi om skulpturerna i parken. Hur ser de ut, vad har de för form och hur känns det. Sedan skapade vi egna skulpturer genom att utforska nylonstrumpans egenskaper med hjälp av ståltråd, färg och en liten träkloss.

– Sista dagen frågade vi oss hur många av skulpturerna i parken som har ett ansikte och vad de har för ansiktsuttryck. Glada, ledsna, arga, förvånade eller bekymrade. Med en liten hint åt Allan Ebelings plåtskulpturer skapade deltagarna sina egna ansikten.