Väg 223:s logga – den gula solrosen. Foto: Margareta Hornberg
Textstorlek:

Nätverket Väg 223 firar i år 10-årsjubileum vilket uppmärksammas vid flera olika tillfällen under 2018. Under fruntimmersveckan bjuder man som vanligt på ett massivt program. Vi slog en signal till Åsa Ingårda, initiativtagare till Väg 223, för att höra vad man inte får missa i år.

– Redan från början bestämde vi oss för att fruntimmersveckan – då skulle vi ha öppet alla tillsammans, säger Åsa Ingårda.

I år firar föreningen Väg 223 mellan Nyköping och Mariefred 10-årsjubileum. I vanliga fall har alla företagare sin egna öppettider, men nu under fruntimmersveckan gör de gemensam sak och håller öppet tillsammans.

Hur känns det att fylla 10 år?

– Fantastiskt. Vi hade invigning av jubileumsåret den 8 mars – exakt tio år sedan föreningen kom samman första gången. Landshövdingen var här och bjöd på en trumpetfanfar. Det var en fantastisk festdag. Vi blickade tillbaka, och insåg att många företag startats tack vare vårt samarbete. Det som vi ser idag är att det växer fram nya utflyktsvägar i Sörmland som säger att de blivit inspirerade av oss.

Vad kommer att hända under fruntimmersveckan?

– Bland annat kommer vi att ha en tävling som vi kallar ”Finn fem fantastiska fruntimmer längs Väg 223”. Där ska man samla fem signaturer och när man fått i hop dem är man med i en utlottning om fina priser. Man kan vinna allt från upplevelser till fantastiska föremål som tillverkats längs vägen.

– Dessutom kommer vi på Inneberga butik arrangera vår filmfestival för nionde året i rad. Första kvällen visar vi barn och ungdomsfilmer, och kväll två och tre visas filmer för vuxna. Gemensamt för filmerna är att de handlar om, är gjorda av eller med kvinnor. Programmet kan man hitta på Filmladans hemsida.

– I Björnlunda har vi Sternersborgs glass och choklad som i år har flyttat in i Wattrangsborg. Där kommer man kunna köpa hemmagjord glass och chokladpraliner under hela veckan. Där har Björnlunda golfbar öppnat upp så man kan spela minigolf också. Vill man hellre äta husmanskost ligger Rutans cafe mittemot.

– Sen har vi cafe Östergården som visar en utställning med en lokal konstnärinna ifrån Rundtuna under veckan, och Skeppsta glashytta arrangerar i år sin tårtparad för tionde året i rad. Det blir något alldeles speciellt med ett nytt tårtfat varje dag – ritat och formgivet av människor från bygden.

– Det händer väldigt mycket olika saker så det bästa är att gå in på vår hemsida.

Hur kommer firandet att fortsätta under året?

– Vi kommer att ha något som vi kallar för Ljus och Mys när skymningen kommer i november. Och så kommer vi ha en speciell julmarknad i Björnlunda.

Värt att nämna är att föreningen Väg 223 även kommer att slå ett slag för lokalproducerat kött under fruntimmersveckan. Föreningsmedlemmarna vet många lantbrukare som drabbats av torkan.

– Vi har många lokalproducenter runtomkring oss som just nu är ute på Facebook och andra hemsidor och tar upp beställningar på köttlådor. Där vill vi hjälpa till. Därför kommer vi att ta upp beställningar på vår filmfestival, säger Åsa Ingårda.