”Vägkantskramare, ett fint ord”

Textstorlek:

Oj, det blev midsommar, hur gick det till…… Hinner inte med, repeterar manustexter, far fram och tillbaka som en skottspole mellan Julita och Lokstallet i Katrineholm. Går fram och tillbaka och repeterar, talar högt, gör om, sätter texten i kroppen. Det måste fungera som ett rinnande vatten, (musikelminnet, muskelminnet….) så att det finns kvar när jag står där på premiären och är nervös.

Eftersom jag stått på scenen i mer än 50 år så har jag upparbetat ett sätt att snabbt lära mig texter och jag vet att det bara handlar om att öva, öva och åter öva. Ingenting är gratis, allt fås genom träget arbete.

I år har även trädgårdslandet hamnat på undantag. Växthuset har jag hunnit med och där prunkar tomat- och gurkplantorna. Men trädgårdslandet…….. Visserligen är det vackert med viltsådda penseér men inte bara när det borde växa grönsaker. Nåja, sallad, dill och persilja är inte det sämsta. Och några squaschplantor förstås. Jag sänder tacksamma tankar då regnet äntligen strilar och vattentunnorna fylls. Men min lilla blomsteräng har jag inte heller skött, den borde ha krattats igen i våras. Det får bli nästa vår, nästa år ska det bli fint.

När jag läser senaste numret av Naturskyddsföreningens tidskrift ”Natur” så blir jag glad. Där finns så mycket engagemang och energi för att skydda skog och biologisk mångfald. En av motionerna på föreningens riksstämma nu i juni handlar om att bevara vägrenarna. De slås ju alldeles för tidigt vilket gör att blommorna inte hinner blomma och insekterna blir utan mat. Varför slås de så tidigt? Kan någon förklara det för mig? Det sticker i hjärtat när jag ser hur prästkragar, blåklockor, gulmåra och andra örter brutalt skärs ner precis innan midsommar. De behövs både för midsommarstängerna och som mat för insekterna, som ju minskat dramatiskt. Motionen föreslår ett vägkantsupprop, en vägkantskonferens och en Vägkantens dag. Och jag inser att jag är en ”vägkantskramare”, ett fint ord.

Mindre glad blir jag efter att ha läst en debattartikel om skogsbruket i Dagens Nyheter den 22 juni. Där står att vi i Sverige är urusla på att bevara skyddad natur, vårt skogsbruk är helt enkelt inte ekologiskt hållbart. Vi hamnar på 99-e plats då FN rankar världens länder efter hur mycket natur som är skyddad , långt efter länder som fått stark kritik för skogsskövling som till exempel Brasilien som hamnar på 33-e plats…