Träff i hundarnas paradis

Textstorlek:

Ozzy, Vilma, Cleo, Dixie, Mikko, Amber och så vidare, på hundträffen i Klovsten samlades över 20 hundar i olika storlek och form för att njuta av varandras sällskap.

– Det är faktiskt en del egoism, jag tycker det är roligt att se hundarna leka på sina egna villkor, säger Tommy Carlsson vid Klovsten i Malmköping.

Det är han som öppnar sin gård för hundträff på lördag förmidagar.

– Jag hade haft idén i många år, men det tog tid innan det blev verklighet.

På nyårsafton hade de första träffen. Då kom det sju hundar sedan dess har de blivit fler.

Tommys hund Ozzy leker med Helena Anderssons border colllie Vilma strax innan tio, när träffen börjar.

– Vilma vet när det är lördag. Hon vankar rastlöst och väntar på att vi ska ge oss iväg, säger Helena.

Innan vi har märkt att det kommer en bil står Ozzy och Wilma och stirrar mot vägen. Plötsligt far hundarna iväg för att möta dagens första gäster.

– Det är underbart att se dem fara iväg och hälsa på de hundar som kommer. De ser så glada ut, som om der tänker, ”äntligen nu kommer det fler”, säger Helena.

– Ossy älskar att ha kompisar här, säger Tommy.

Hundarna springer och möter fler hundar. Allt ifrån tax och dvärgsnauser till chilensk gatukosrning och labradoodel far i full galopp runt i trädgården.

– Hon gick och lade sig i bilen två timmar innan det var dags, säger någon.

Och det är fler som berättar att deras hundar verkligen längtar och laddar upp sig inför ”Hundträffen”.

– Det är väl dags att gå till sjön, säger Tommy och reser sig upp.

Som på en given signal springer tio hundar förväntansfullt i full fart nerför vägen mot Hosjön. De ser genuint lyckliga ut medan ägarna talar om social träning. De första hundarna vräker sig ut i vattnet genom närmaste hål i vassen. Det luktar lite dy när de skakar av sig vattnet över oss som står bredvid.

Snart är alla samlade vid Tommys badplats. Hundarna far exalterat upp och ner i vattnet medan ägarna ler och pratar med varandra.