Nattvandrare får inte upplevas som ett hot

Blivande nattvandrarna Cecilia Friis, Nina Fältskog och Madelene Kareinen beundrar Mattias Lundin i nattvandrarvästen. Foto: Anita Hedlund
Textstorlek:

Malmköpingsborna ska börja nattvandra igen. – Vi ska inte greppa högafflarna och rensa stan, säger Janne Lundholm, verksamhetsansvarig på Stiftelsen nattvandring.nu. Han poängterar att det gäller att inte upplevas som ett hot.

Personal på fritidsgården i Malmköping har tidigare ansvarat för nattvandringar. Nu vill de hjälpa en ny generation föräldrar och andra intresserade att sätta igång igen. Ett upprop på Facebook fick snabbt många gillamarkeringar.

– Det såg större ut på Facebook, men vi måste börja någonstans. Vi får sprida det i vår tur, sa en deltagare om initiativet under ett möte i Malmköping.

– Det krävs att en reser sig, då hänger alla på – men det krävs att någon börjar, sa en annan.

Janne Lundholm, verksamhetschef på Stiftelsen nattvandring.nu, var med på mötet. Stiftelsen finansieras huvudsakligen av större företag, och erbjuder sådant som föreläsningar på skolor.

47 000 nattvandrar runt om i Sverige, med jackor och västar, försäkringar och krisstöd om det behövs. Varje grupp får en mentor, för Malmköpingsgruppen finns två i Strängnäs.

– Vi ska inte greppa högafflarna och rensa stan, det är inte vår uppgift, Vi ska vara där det händer innan det händer, säger Janne Lundholm.

Han pratar om att sitta ner i lugn och ro och lyssna. Det är konstaterat att unga vill ha flera vuxna ute.

– Skapa förtroende, och var inte ett hot utan en tillgång. Det handlar om att vara en vettig vuxen.

Janne går grundligt igenom nattvandrandets grammatik:

– Vi måste alltid vara minst två, max fem, inte upplevas som en folkskock, för många skrämmer. Lek aldrig polis eller medborgargarde.

Han avråder med bestämdhet från att nattvandra med hund. Förutom att det sätter allergener i jackor och västar, så kan det verka provocerande. Vid ett eventuellt ingripande kan det också bli oroligt för hunden.

– Räck fram handen, presentera dig och tala om varför du är där. Man ska inte vara psykolog eller kurator, bara en vuxen med sunt förnuft.

Han varnar också för ”ungdomsfällan”

– Håll aldrig med ungdomarna i klagovisor mot politiker eller poliser. ”Jag hör vad du säger” är en bra kommentar.

Han uppmanar alla i gruppen att inventera sin bekantskapskrets och plocka ut några som vill hänga på. Tag med nyinflyttade, man lär känna folk, man får frisk luft och motion.

– Att nattvandra är det roligaste som finns. Jag har gjort tusentals nattvandringar, jag lär mig varje kväll någonting nytt, säger Janne Lundholm.

Så nu ska nattvandringarna dra igång i Malmköping. En kvinna i gruppen hade frågat sin 15-åriga dotter vad hon tyckte om att mamma tänkte börja nattvandra. Hon svarade: ”Det kommer att bli pinsamt. Men det är bra”.

– Det pratas så mycket om den här oron som finns i samhället, och då hamnar det lätt i ”Vi ska ut och hålla efter dem”, som om vi ska starta ett medborgargarde. Jag tror att det är helt fel väg att gå och kan ha rakt motsatt effekt. Mjuka värderingar är rätt väg att gå, säger Carina Carlsson, kontaktperson för gruppen i Malmköping.