“Med högtryck följer lågvatten”

Textstorlek:

Mannaminnet är visserligen alltid kort, men jag kan inte påminna mig något liknande som denna maj – innan sommaren ens börjat. Först stod våren tjurigt och stampade. Sen kom blåsippor och vitsippor i stort sett samtidigt. Sen kom allt. Gräsmattorna lyser redan gula och det sker i stort sett ingen återväxt där djuren har betat.

Först är ett stabilt högtryck helt underbart, men efter ett tag börjar kroppen bli lite utmattad och oroliga röster hörs redan om hur dåligt det växer på hövallarna. Ska förra årets höbrist – då maj var alldeles för kall och andraskörden regnade bort – följas av ännu ett skruttår.

Med högtryck följer lågvatten och där hörde jag en riktig höjdarkommentar: ”Det är så jobbigt med lågvatten för man måste gå så himla långt innan man kan doppa sig. Det borde de göra nåt åt!”

De; regeringen, kommunstyrelsen, havs- och vattenmyndigheten? Tyvärr förhandlingarna strandade. En fråga för valrörelsen. Vem lovar flest miljoner för att åtgärda lågvattnet.

Annars tycker jag att det är gott om lågvattenmärken i den redan pågående valdebatten. Jag känner mig som dockan i tomteverkstan i Kalle Anka, på julafton: ideligen skräms jag med nåt som dinglar framför ansiktet för att håret ska locka sig. Det är min oro för ryssen, ökande kriminaliteten, samhällets sönderfall. Fast jag egentligen inte är särskilt rädd – inte ens för att bli våldtagen. Lite orolig är jag över att ingen verkar föra nedrustningens talan i debatten. Och över att det blir så svårt att samtala när alla har sin egen sanning, när min åsikt är värd lika mycket som dina fakta.

Jag blev förresten förvånad när jag besökte ett bostadsområde nyss klart för inflyttning. En smart idè med förhållandevis billiga bostadsrätter, samma koncept på många orter. Bra planerade, med en liten tomt till varje hus. MEN: i dessa tider när stadsodling, egna grönsaker, mat uppefter väggarna är högsta mode, så tycks 70-talet ha fått någon slags revival. Tråkiga, stickiga buskar. Var är äppelträden, vinbärsbuskarna. Borde inte varje hus ha utrustats med pallkragar för att stimulera odling. Mer odling i valdebatten, tack.

Jag minns förresten en sån där riktigt varm och torr juli när allt bara torkade bort. Jag stod uppe på fjället i Abisko och dansade regndans. Jag blev bönhörd. Sen regnade det resten av sommaren. Nationaldag, skolavslutningar, möhippor och bröllop; det kan inte hjälpas.

Nu dansar jag!