Kraftig skogsbrand utanför Sala

Textstorlek:

En stor skogsbrand rasar just nu utanför Sala – i samma område som den stora branden i Västmanland 2014.Branden är inte under kontroll och Storstockholms brandförsvar har gått upp i stabsläge.

Räddningstjänsten arbetar med en kraftig skogsbrand vid Rörbo utanför Sala efter ett larm som kom in klockan 14.38 på måndagseftermiddagen.

Enligt polisen brinner det i samma område som vid den stora skogsbranden 2014.

Den är absolut inte under kontroll, säger Mats Länn vid polisen region Mitt, till TT.

Faktum är att läget har börjat förvärras för räddningstjänst, polis och boende i området.

Han berättar att räddningstjänstens personal ett antal gånger tvingats dra sig tillbaka och en gård i området ska utrymmas.

Av någon anledning finns det inget brandflyg så man har inte kunnat få en bra överblick. Nu är en polishelikopter på väg för att biträda, säger Mats Länn.

Räddningstjänsten har femton enheter på plats och dessutom finns två helikoptrar som hjälper till att vattenbomba. Det är enligt räddningstjänsten svårorienterat på plats och man vet ännu inte vad som har orsakat branden.

Vi jobbar för fullt för att få ett grepp om hur omfattande det här är, säger Tommy Wållberg, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Det är inte känt hur stort område som brinner, men elden sprider sig snabbt.

Det är torrt och vinden är kraftig – det går fort, säger han och tillägger att de har gått upp i stabsläge:

Det innebär att vi ringer in folk som är lediga och har en ledningsstab bakom ledningscentralen som kan styra. Vi har inte branden under kontroll och vi vill inte upprepa att det blir som förra gången 2014, därför går vi upp tidigt i stab, säger Tommy Wållberg.