Gör skillnad på sina resor

Textstorlek:

Det började under en semesterresa till Sri Lanka 2012. Kenneth Spathon från Katrineholm packade med sig 20 kilo pennor.– Skolmaterial är ofta en britstvara, säger han.

Han har jobbat i skolmaterialbranchen i många år. När Kenneth då var på fabriksbesök och mässor runt om i världen såg han den akuta brist på pennor, linjaler, papper och skrivböcker. När han bokade in sig på familjehotellet i byn Bentota tänkte han att någon på hotellet säkert visste var pennorna skulle komma till nytta.

– Vinodh, som äger det lilla hotellet, är verkligen hjälpsam och vi blev vänner ganska snabbt.

Kenneth köpte skrivböcker och papper på plats och med hjälp av Vinodh delade han ut materialet till de som behövde det mest.

– När jag såg under vilka omständigheter vissa familjer lever så ville jag naturligtvis hjälp till med något mer. De har knappt någon mat och en del bor i brädskjul med stampat jordgolv.

Tillbaka i Sverige startade han en insamling på Facebook.

– Jag vill inte att det ska växa och bli för stort. Inte bygga en hjälporganisation, men jag vill hjälpa till, och alla pengar jag samlar in går dit, säger han.

Efter det har han rest ner flera gången, tagit med sig fler pennor och insamlade pengar.

Det är Vinod och andra bybor som berättar vilka som behöver och vill ha hjälp. När Ulla Eurelius från Eskilstuna var med till Bentota besökte de ett barnhem för föräldralösa flickor mellan 4 -17 år.

– Det var slitet och spartanskt, volleybollnätet var slut, gungor och karusell var trasiga och så vidare, berättar hon.

– Med våra mått mätt är allt väldigt billigt, så vi kunde fixa det för de insamlade pengarna.

De har också handlat köksutrustning, mat och naturligtvis mer skolmaterial till barnhemmet. Byggt golv och vägg i hus som saknat det och mer mat.

– Vi handlar det mesta på plats, på så sätt gynnar vi de lokala företagarna, säger Ulla.

– Jag tar bilder som vi lägger upp på min blogg då ser alla att pengarna går till byborna på plats, säger Kenneth.

– Vi tog in en offert på att gjuta ett betonggolv samt klinkra ett golvet hos en familj för att barnen inte ska behöva sova och leka på ett jordgolv.

Det är byborna som visar var behoven är störst. De berättar till exempel om den lilla pojken som fick en propp, blev förlamad i ena sidan och behöver syrgas. Farmor rullar cigaretter för försäljning, det är deras enda inkomst.

Pojkens äldre syster har problem med skolan för att hon måste hjälpa till att fixa vatten och andra saker.

– Vi köpte en 500 liters vattenbehållare, pump för brunnen, ledningar och rör. En rörmokare kopplade in, och nu kan systern gå heltid i skolan säger Kenneth.

– Det känns bra att kuna hjälpa och det kostar inte mycket. Jag har fått många vänner i Bentota.

Han och Ulla säger att det är enkelt att hjälpa, ”så fort man reser någonstans tar man med skolmaterial, barnkläder och bollar”.