Friheten i att vara bunden

Textstorlek:

Den här sommaren gör jag tvärtemot vad många andra gör. Jag går inte på semester – jag har skaffat ett jobb! Ett ”riktigt jobb” med timlön och fasta arbetstider, tjoho!

Att kunna leva på sin konst och sitt största intresse borde ju vara fantastiskt, men efter att ha gjort det i drygt 5 år, så kan jag konstatera att friheten och drömmarna har sitt pris. När min lust att skapa teater och musik drunknar i att skaffa projekt som ger betalt, så är det inte värt det. Jag vill inte börja tacka ja till saker jag inte brinner för, för då rinner lusten helt enkelt ur mig. Och när det gäller min konst, så är lusten värd mer än själva lönen.

Jag vill inte sitta på en pizzeria och spela Ledin-covers, eller regissera Pomperipossa med dagisbarn. Det är såklart inget fel att göra sånt, men det är inte vad JAG vill göra. Och om jag hindras från att skapa det jag vill, för att jag måste ta gigs som bara ger inkomst, så kan jag hellre ta ett vanligt jobb som jag kan stänga av när jag kommer hem.

Och jobbet jag har skaffat är inget dåligt jobb: Jag ska stå i emmaus secondhandbutik i Godby! Jag har alltid gillat kläder och prylar, så vad kan passa bättre? Jag tror inte att jag har köpt ett enda nytt klädesplagg på typ 15 år. Det är ju bland secondhandplaggen man hittar sånt som inte alla andra har på sig. Och affärsidén är lika enkel som genial: Sälj sånt som människor skänker bort och ge en stor del av vinsten till bättre behövande. Jag är stolt över att ta del i att minska sopberget och hjälpa dem som har det svårt.

När detta skrivs har jag redan jobbat en vecka och jag stortrivs. Jag kan tänka på sångtexter och teatermanus samtidigt som jag jobbar och ideer kommer hela tiden. Och tack vare att jag har en timlön, behöver jag inte ha bråttom att göra något konkret av ideerna förrän jag känner mig redo. Jag vet att jag många gånger skrivit att jag inte längre klarar av att stänga in mig på ett vanligt jobb, men det har jag nu fått äta upp.

Ibland kan själva ofriheten vara en frihet. Och friheten kan i sig vara ett fängelse. Tål att tänkas på. Summan av kardemumman blir nog ändå att konstatera att inget nånsin är konstant. Ibland är det skönt att leva som egen företagare med all den frihet det innebär och ibland är det skönt at ha ett vanligt jobb att gå till. Jag är glad att jag kan välja båda! Så ha en trevlig semester nu. Ska ni till Åland är ni välkomna att hälsa på mig i Godby. Vore skönt att får höra lite sörmländska i butiken!