De dansar sig i fin form

Textstorlek:

Solen skiner över den runda danspaviljongen i Bettna på torsdageftermiddagen. På dansgolvet snurrar paren till tonerna av Eklöfs orkester.

Det är nostalgisk Folkets Park-känsla över Föreningsborg i Bettna. Träden grönskar, i de små röda husen finns tombola och kaffeservering. Låtarna har några år på nacken, kanske att de dansades till redan under folkparkernas storhetstid på 1930-, 40- och 50-talen. I slutet av 1950-talet fanns 256 folkparker och dans var ett stort nöje.

Marita Eriksson och Birger Gustavsson från Katrineholm sitter vid de gröna bänkarna och borden för att pusta ut en kort stund.

– Vi åker ofta hit på sommaren. Det är väldigt trevligt och det brukar vara bra musik, säger Marita Eriksson.

Eklöfs orkester spelar både gammeldans och sällskapsdans. Marita säger att hon gillar foxtrot och dans som går lite snabbare. Birger gillar det mesta.

– Man lär känna lite folk från andra ställen. En del har åkt en bit för att få dansa, säger Birger.

90 personer trotsar värmen och styr runt på dansgolvet. ”Då är det dags för en tango” hörs från scenen. Inge Närenbäck från PRO är nöjd över uppslutningen så här en torsdag.

– Det kan vara uppemot 120 personer, säger han och nickar.

Jan och Gudrun Larsson från Jönåker svänger runt på dansgolvet.

– Det är inte så noga vad det är för dans, jag har lärt mig gammeldans också, säger Gudrun.

Det är ett visst överskott på kvinnor, och det är ganska vanligt säger någon. Så 80-åringarna Eino Kalenius och Jean Häckinge har fullt upp.

– Det är härligt. Vi brukar åka runt till olika ställen och dansa.

89-åriga Birgit Källström från Norrköping har fått skjuts till Bettna. Hon säger att det är dåligt utbud i Östergötland.

– Om jag har någon att åka med så tackar jag ja. Det är härlig motion, säger hon.

Hon hinner säga att hon gillar gammeldans bäst innan hon blir uppbjuden och försvinner iväg på dansgolvet.