Axel Oxenstierna tar sin nya plats i Jäder

Textstorlek:

Efter tre år invigs första delen av utställning om rikskansler Axel Oxenstierna i Jäder. Planen är att utställningen om ett par år ska växa och flytta ut i kyrkans stallar.

Under sommaren kommer dörrarna till till Idécentrum, som Jäders före detta församlingshem numera kallas, stå öppna. Här kan vi beskåda utställningen om ”bygdesonens” Axel Oxenstiernas liv men också om den samtid, stormaktstiden, som han verkade i.

Han överlevde två kungar och även drottning Kristina. Men det var också han som skapade länsgränser och grundade postväsentet och andra statliga verksamheter.

– Axel Oxenstierna var ju den första statsmannen i Sverige och han förvaltade Sveriges kassa väl. Det är ett stort stycke intressant historia, som vi kan följa, på utställningen som inte bara handlar om Oxenstierna utan också om människornas liv under den här tiden, säger Iha Frykman som har lett arbetet.

Finaniseringen kommer bland annat från Eskilstuna kommun och Sparbanksstiftelsen.

Nu består utställningen av sju mindre moduler med modeller från avgörande händelser i tiden men tanken är att när utställningen blir permanent och flyttar in i stallet kommer den att översättas till sju skalenliga rum i stället.

Det är Jan Brandt som ansvarar för modellerna och Anders Johansson för texten. Axel Oxenstierna ligger begravd inne i Jäders kyrka.