Vill se fler brysig om vattnet

Textstorlek:

Det är inte med ystra vinprovaruttryck om löddriga hästar, blommiga karaktärer eller krispiga kritor som Daniel Melin i Flen beskriver vattnet han provsmakar.

– Det här är Flens vatten. Jag är inflyttad till Flen och vattnet tog ett tag att vänja sig vid, säger han.

Vattenveckan invigdes i Nyköping när Briggen Tre Kronor lade till vid hamnen förra veckan.

Sedan dess har aktiviteterna avlöst varandra, med föredrag om vatten, undersökningar av vatten, uppvisningar av den biologiska mångfalden som lever under ytan, elfiske för att titta på olika fiskarter runt om i länet och groddjursexkursion i Nyköping.

Flens kommun som ska byta vatten passade på att arrangera provsmakning på Violentorget. Vilket vatten är godast – det gamla från Båven eller det nya från Katrineholm.

Daniel Melin går med på att göra ett blindtest.

Han smakar på vattnet i det första glaset och tvekar inte när han säger att det är Flens nuvarande vatten.

När han smakar på det andra glaset vatten, det som kommer att finnas i flensbornas vattenkranar i höst, är han mer positiv.

– Det här smakar bara vatten, inga konstiga bismaker som hänger kvar, säger han.

Daniel Melin är inte den enda som är missnöjd med smaken på vattnet i Flen. Helen Sylvefjord på Sörmland Vatten säger att nytt vatten är efterlängtat.

– Speciellt i slutet på sommaren, då är det en del som hör av sig om bismaker. Men det är inte fel på det.

Det var dags att göra något åt ett föråldrat vattenverk och det behövdes en ny vattentäckt, enligt Helen Sylvefjord är katrineholmsvattnet det ekonomiskt bästa alternativet.

– Det här kommer att bli en säker leverans med dubbla ledningar, det kommer att bli bra, säger hon.

Under vattenveckan pågår också VattenFokus, ett samarbete mellan forskare på Stockholms Universitet och allmänheten.

Under två dagar, den 25-26 maj, kommer intresserade sörmlänningar att ta vattenprover i sjöar och vattendrag i länet för att övervaka vattnets hälsa.

– De som anmäler sig får ett provtagningspaket med en liten kopp och två pipetter. Det ska de använda för att enkelt undersöka hur mycket nitrat eller fosfat vattnet innehåller, säger Tessy Cerratto Pargman, docent på Stockholms Universitet.

VattenFokus är ett treårigt EU-finansierat projekt som genom medborgarobservatorier analyserar vattenkvalitet.

Deltagarna tar vattenprover i vattendrag och sjöar i sitt närområde och sedan skickar det till VattenFokus för kvalitetsanalys.

– Vi gör inte det här för att trycka på kommunerna utan för att människor ska se hur de påverkar miljön. Vi vill nå människor som engagerar sig, det är ett långsiktigt arbete, säger Tessy Cerratto Pargman.