Vill få fler att röra på sig

Textstorlek:

Många rör sig – i skolan. Men på fritiden blir det mycket stillasittande. Med förhoppningen att fler ska upptäcka glädjen i idrotten arrangerades Special Olympic Schoolday i Nyköping i förra veckan.

– Handboll var kul, men det är lite för mycket regler.

17-åriga Amadeus Danielsson har gjort ännu ett lyckat höjdhopp.

Men det är inte så konstigt att han har spänsten. Han har tränat friidrott förut.

– Men numera tränar jag fotboll och innebandy. Fotboll är nog roligast, säger Amadeus och tar sats än en gång.

Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning. Special Olympic Schoolday riktar sig till alla som går i särskolan och är ett samarbete mellan Sörmlandsidrotten och Parasportförbundet, samt de föreningar som är villiga att ställa upp. Tanken är att föreningarna ska visa upp sina idrotter – och att ungdomarna ska få prova på.

– Många av barnen rör på sig mycket under skol- och fritidstid, men när de kommer hem blir de stillasittande. Vi vill att fler ska kunna hitta en aktivitet efter skolan, säger idrottskonsulenten Sussie Englund.

När Special Olympic Schoolday arrangerades i Nyköping gick det att prova fotboll, innebandy, friidrott, handboll och golf.

Tobias Englund och Sanna Lelic inledde med innebandy.

– Ja, det var roligt. Jag kände mig som en bandymästare, säger Tobias.

Sanna håller med. Hon gillar att springa och därför passar innebandy henne bra. Men det finns en annan idrott som ligger henne varmare om hjärtat.

– Dans. Jag dansar streetdance, säger hon.

Tommy Käller, som är ansvarar för FBC Nyköpings F-lag, har länge sökt ett fönster där klubben kan visa upp sin verksamhet och tycker att Special Olympic Schoolday är en bra satsning.

– Det här är ett bra tillfälle för oss att visa vad vi gör, säger han.

Lite längre bort står BIS Nyköpings Michael Östergren och krattar en längdhoppsgrop.

– Vi vill att ungdomarna ska ha det så kul som möjligt. Det har blivit många high-fives, säger han.