Vårsådden i full gång

Textstorlek:

Den blöta hösten ställde till det för landets lantbrukare och gjorde att en del av höstsådden uteblev. Enligt jordbruksverket är årets höstveteareal drygt 25 procent mindre än 2017. Det har gjort att årets vårsådd har en del att ta igen.

Men även årets vårväder har varit klurigt, bland annat i Sörmland.

– Värmen kom hastigt och följdes upp av lite regn. De leriga markerna har fortfarande inte torkat upp. Som här i Gromossen. Här har man inte kunnat ge sig på sådden förrän för några dagar sedan, säger lantbrukaren Elisabet Svensk och tittar ut över den till synes torra åkern.

– Yttorrt är det, men kommer man ner en liten bit så blir det surt.

Är det bästa tiden att så just nu?

– Ju tidigare man sår, desto fler soltimmar blir det och desto tidigare skörd i höst. Att så nu är ingen katastrof, men det hade varit bättre om det hade varit sått för tio dagar sedan. I år har dock jorden inte varit beredd och då är det bättre att vänta.

På åkern i Gromossen sår Elisabet korn. Enligt Jordbruksverkets beräkningar kommer arealen med vårkorn i Sverige att öka med knappt 30 procent i år jämfört med förra året. Totalt rör det sig om 381 700 hektar vårkorn, vilket gör grödan till den största spannmålsgrödan i år.

– Korn är huvudgrödan till foder och även till malt. Maltkorn är det förövrigt ganska bra betalt på just nu. Mycket går på export, men jag tror också att prisutvecklingen kan beror på alla småbryggerier som startar upp just nu, säger Elisabet.

Själv har hon i år för första gången utsädesodling på ekologiskt maltkorn. Utöver det har Elisabet även sått havre och åkerbönor.

Med hjälp av medelvärden av hektarskördar för respektive spannmålsgröda och län för de senaste fem åren har Jordbruksverkets räknat ut att totalskörden av höstvete i år minskar med närmare 950 000 ton jämfört med 2017. Samtidigt kommer skörden vårkorn öka med 400 000 ton. Den totala skörden av spannmål minskar med knappt 500 000 ton i år jämfört med 2017.

Men detta är som sagt bara beräkningar än så länge. Sommarens väder kan vända upp och ner på allt.

Elisabet vet vad hon önskar sig för typ av sommar i år.

– Lagom varmt och lagom mycket regn.