Nyköpings flora blir bok

Textstorlek:

Hur många växtarter finns det i Nyköping? Den frågan var utgångspunkten när botanikern Hans Rydberg började inventera Nyköpings ”vita fläckar” för fyra år sedan. Ett projekt som snart blir bok.

Målet är att bli klar inom ett år. Hans Rydberg siktar på 200 sidor med både fakta och bilder.

– Det finns en stor artrikedom i Nyköping. Med det här arbetet har jag velat ta reda på två saker: vilka växter som finns i Nyköping idag, och hur artrikedomen utvecklats över tid, säger Hans.

Inventeringen av Nyköpings flora har egentligen pågått planlöst sedan 1960-talet, men då har mycket av arbetet framför allt handlat om att kartlägga floran i de populära naturreservaten.

Hans Rydbergs arbete de senaste fyra åren har handlat om att utforska de övriga, ”okända”, områdena.

– Jag insåg när jag skulle sammanfatta de senaste fyrtio årens växtfynd på en karta att Nyköping lite var som ett schackbräde – det fanns ytor med vita fläckar där vi inte visste något om vad som fanns.

Projektet med att inventera de vita områdena startade 2014. Totalt har ett tjugotal personer, många botaniker från andra orter, hjälpt till att inventera växter och arter. Sammanlagt har ett område på en kvadratmil genomsökts.

Senast en lika omfattande inventering genomfördes var i slutet av 1800-talet då Carl Blom under 17 år räknade alla växter i Nyköping.

– Totalt har vi gjort fler än 100 000 växtfynd fram till 2018, utspridda över 1 400 olika arter. Carl Blom hittade ungefär 400-500 arter, säger Hans.

Han konstaterar att det är mycket som förändrats på ett sekel. Många växter från Bloms tid har försvunnit samtidigt som många nya arter har tillkommit.

Hans förklarar det med tre faktorer: landskapsomvandling, fler villaträdgårdar och handelsträdgårdarna, samt ett varmare klimatet.

– Många av de nya fynd vi gjort har varit just trädgårdsväxter som spridit sig till bostadsnära skogar. Det mildare klimatet har gjort att dessa frön kan klara sig och gro och bilda nya plantor även i det fria, förklarar Hans.

Men det är inte bara prydnadsväxter som tillkommit till Nyköpings flora. Även ett antal vilda växter har slagit rot.

Ett av de mer spektakulära fynden gjorde man, hör och häpna, i vägkanten vid en bensinmack.

– Där fann vi hålrot, en typ av ogräs som inte funnits i Nyköping på 100 år. Det är ingen växt som planteras ut, så fröet måste ha kommit hit på något annat sätt, säger Hans.

En växt som man dock inte hittade, trots mycket letande, var jordtisteln. Var den tagit vägen vet man inte. Kanske har den försvunnit – kanske har den bara gömt sig extra bra.

Hur framtidens flora i Nyköping kommer att se ut är svårt att säga. Mycket handlar om klimatet.

– Om så medeltemperaturen bara går upp med några tiondels grader kan det göra jättestor skillnad för växterna. En sådan ökning skulle ändra förutsättningarna totalt, säger Hans Rydberg.