”Många bäckar små”

Även trädgårdsslangar som läcker vatten kan bli kostsamt om man glömmer att stänga av.
Textstorlek:

En droppande kran kan kosta 396 kronor om året och en läckande toalett 10 560 kronor per år. Nu tipsar Gnesta kommun sina innevånare om hur man sparar vatten – för miljön och plånbokens skull.

Gnesta kommun uppmanar alla att spara på dricksvattnet, och därmed även på pengarna, genom att kontrollera små vattenläckor hemma. Vissa genererar mindre pengar medan annat, till exemepl en läckande toalett, kostar tusentals kronor.

Men det handlar inte bara om läckande kranar och rinnande toaletter. Det går att spara mycket pengar genom att duscha i stället för att bada, koka vatten i vattenkokare om det tar långtid att få det rinnande vattnet att bli varmt och att inte köra tvätt- och diskmaskiner halvfulla.

Det går åt 15 liter vatten för en diskning och 50 liter vatten för en tvätt, så Gnesta kommun, uppmanar sina boende att först fylla maskinerna innan de sätts igång.

Anledningen till att kommunen vill uppmärksamma sina innevånare på hur mycket vatten som går år är att många klagar på sina kommunla vattenräkningar som är höga.

Men det går alltså att spara genom att vara försiktig.

För att undvika vattenläckor bör man med jämna mellanrum kontrollera vattenmätaren, och kontrollera vattenmätaren med vad det står på VA-fakturan.

På så sätt kan man upptäcka eventuella läckor, otäta kranar och rinnande toalettstolar i tid – innan det flödar över.