I böckernas värld skapas trädgårdar

Textstorlek:

– Litteraturen har mycket att erbjuda den som är road av trädgårdar, och då menar jag inte faktaböcker utan skönlitteratur, säger Ulla Troëng, pensionerad bibliotekarie, föreläsare och ordförande i Mariefreds trädgårdsförening.

– Att jord ger lycka finns det forskning på och jag tror det stämmer, säger Ulla Troëng, som under stora delar av året är självförsörjande på grönsaker, frukt och bär, trots att hon bor mitt i ett villaområde på en ”normalstor” tomt.

Å andra sidan finns det nog inte en enda plätt på tomten där något ätbart inte växer. Det handlar om träd, buskar, plantor – och förstås pallkragar. Pallkragar i mängder. Dubbla staplade på varandra och enkla för mindre växter.

Parallellt med Ullas intresse och kunskap om litterat finns också ett starkt engagemang för odling. Hon är utbildad bibliotekarie och är för många Mariefredsbor ett känt ansikte från ”bibblan” på Rådhustorget. Här har hon under åren jobbat och tipsat om böcker.

Att hitta litteratur med anknytning till växtlighet och trädgårdar är inte svårt. Det är förstås en intressant metafor, där kanske Edens lustgård i Bibeln är den mest kända.

– Att odla väcker många sinnen och det är filosofiskt. Att få stoppa frön i jorden och sedan få följa tillväxten är själva livets mysterium, säger Ulla. Det går inte att förklara utan man ser förundrligt på det som sker.

På frågan om vilka ”trädgårdsböcker” som påverkat henne svarar hon utan omsvep ”Den hemliga trädgården”. En barn- och ungdomsbok där huvudpersonen, en tioårig föräldralös flicka, finner nyckeln till en trädgård som varit låst i tio år och som kommer att förändra allt i flickans liv.

– Men jag rekommenderar också gärna ”Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter” som handlar om livet eller varför inte ”Ödelagd” där en kvinna, efter en skilsmässa där hon förlorar sitt älskade hus och rosenträdgård, ödelägger hela sitt livsverk.