Hans passion är strålande kristaller

Textstorlek:

– Nej, idag finns ingen marknad för kristallkronor, och jag är inte säker på att det blir så igen, säger Jan Eriksson, som i 35 år har renoverat och byggt nya kristallkronor.Men han verkar inte särskilt ledsen över sin egen profetia, jobben hopar sig.

I Hållsta, utanför Eskilstuna påväg mot Flen, hittar vi en av Sveriges främsta kristallkronemakare. Han har uppdrag över hela Sverige och är flitigt anlitad av arkitekter, inredningsfirmor men också av privatpersoner.

– Många av mina kunder har en ärvd gammal kristallkrona som de vill använda. Jag drar om el, reparerar och ersätter förlorade prismor, säger Jan.

En gång i tiden hade han sju anställda men idag har han valt att trappa ner verksamheten och numera är de två som jobbar.

Det visar sig ganska snabbt att det Jan Eriksson inte vet om kristallkronor är nog inte värt att veta. Inne i butiken hänger ett 50-tal ljuskronor och i verkstaden väntar minst lika många på att återställas. Här finns också ett gigantiskt lager av prismor och stommar.

– Det är en slump att jag arbetar med det här. Jag har ett stort intresse för gamla bilar, och det var till bilmekaniker jag utbildade mig.

– Men det blir inte alltid som man har tänkt sig utan jag startade ett gjuteri och efter en tid anlitades jag av en antikhandlare i Strängäs och det samarbetet ledde till att jag fastnade för kristallkronorna. Det är den korta versionen, säger Jan.

Till det så kallade CV:t ska också läggas ett brinnande intresse för historia. Och då kanske den här passsionen för kristallkronor inte är så märklig.

– Jag gillar att besöka slott och jag är nästan lite besatt av att titta på alla kristallkronor. Det finns inte ett enda slott som saknar sådana, så det är ju en guldkruva för mig.

Tyvärr rabblar inte Jan upp något Sörmländskt slott bland favoriterna. Han säger istället Versaille utanför Paris. Där finns de pampigaste kristallkronorna.

Den största kristallkronan i Sverige däremot hänger i Sörmland – och den har förstås Jan också gjort. Den finns i Strängnäs och tillhör företaget Kilenkrysset där den sitter i entrén. Kristallkronan är 6,5 meter hög och 3,5 meter bred (!). Priset tillhör affärshemligheterna.

I dag är det mest hotell och restauranger, eller snarare deras arkitekter, som beställer kristallkronor. I Sverige i alla fall. Till Norge levererar Jan fortfarande kronor.

– Jag vet inte varför det har blivit så men intresset för kristallkronor i Sverige, och då talar jag om hemmiljö, är inte så stort längre. Kanske beror det på att kronorna blev lite uttjatade för så där 20 år sedan. Då skulle varenda damfrisering och bensinmack ha en kristallkrona.

Alla modeller är dock inte ”ute”. Barockkronorna har fortfarande ett stort värde och just står två stycken klara för leverans från Hållsta. Däremot får nog alla vi som har den vanligaste kristallkronan, den så kallade empirkronan, försöka njuta av den där den hänger. För på marknaden betingar den inte längre något värde.

Men vem vet, en dag kanske trenden vänder – igen.