Fler får möjlighet att upptäcka Tyra

Textstorlek:

Symbolistiska målningar, dramatiska litografier och färgsprakande illustrationer av dans från Bortre Asien, så beskriver Thielska galleriet Tyra Kleens konstnärsskap. I sommar kommer hennes verk att visas där.

– Jag vet inte än vilka verk de väljer att visa på Thielska galleriet, men det är roligt att Tyras konst uppmärksammas, säger Kerstin Gullstrand Hermelin.

Hon förvaltar nu sin släkting Tyra Kleens stora konstsamling på Valinge gård i Jönåker. Samlingen testamenterades till Riddarhuset med förbehållet att den inte fick öppnas på 50 år. Nu har mer än 50 år gått och hennes verk kan visas igen.

Enligt Thielska galleriet kommer utställningen att omfatta hela Tyra Kleens produktion med målningar, illustrationer, grafiska blad och publikationer.

– Hon har en enorm bredd och är duktig på allt, säger Kerstin Gullstrand Hermelin.

Thielska galleriet skriver att Tyra Kleens målningar för in en ”kontinental symbolistisk strömning i den svenska sekelskifteskonsten som tidigare fått stå tillbaka för den starka nationalromantiken. De litografiska bladen utgör ett viktigt bidrag till tidens grafiska konst.”

– Hon kände sig missförstådd som konstnär och hon förstod inte heller tidsandan som var, jag tror det var därför konstsamlingen inte fick öppnas på 50 år, säger Kerstin Gullstrand Hermelin.

Hon har tillammans med tre konstvetare och konsthistoriker skrivit en bok om Tyra och hennes konst som kom 2016. Lagom till utställningen på Thielska galleriet den 13 juni ska också boken vara översatt till engelska.

Tyra Kleen och kerstin Hermelins morfar Nils var syskon. De växte upp hos sin morfar på Valinge gård Sörmland.

– Efter att jag fick förvalta hennes konst har jag börjat intressera mig för henne, och ju mer jag lär känna henne desto mer fascinerande tycker jag att hon är. Hon gick tidigt sin egen väg, var oerhört tydlig med sina åsikter om äktenskapet och ville absolut inte bli någons hustru.

Tyra umgicks med andra konstnärer och såg hur, till exempel hur konstnär Karin Larsson blev ”Carl Larssons hustru”.

– Hon har humor, men var också väldigt tydlig med hur hon såg på äktenskapet, säger Kerstin Gullstrand Hermelin och pekar på en litografi där ”hustrun” är kedjad vid marken.

Tyra Kleen hade råd att leva sitt liv som hon hon själv ville. Frihet var oerhört viktigt för henne och för att behålla den valde hon bort äktenskapet. Hon reste runt i världen och målade. På Java och Bali studerade hon danskonst, dockteater och rituella handställningar.