Finast pelargon vinner tävlingen

Textstorlek:

Dallimore. Så heter den sort pelargoner medlemmarna i Trosabygdens Trädgårdssällskap ska odla i år. Den som lyckas bäst prisas på Trosa skördemarknad i augusti.

Medlemmarna i Trosabygdens Trädgårdssällskap kan hämta ut sina sticklingar på Nora Trädgård fram till och med den 9 maj.

När Sörmlandsbygden besöker blomsterhandeln i Trosa står det fortfarande ett antal sticklingar och väntar på sina nya ägare. Plantorna har beställts från Huddinge.

– Vi försöker hitta nya sorter att tävla med varje år, säger trädgårdssällskapets ordförande Eva Skansgård.

Vem som vinner tävlingen avgörs i augusti då tävlingsbidragen visas upp på Trosa skördemarknad. Vackrast bidrag vinner.

– Domaren tittar till exempel på om pelargonen är harmonisk, liksidigt rund, och stor och frodig, säger Eva Skansgård.

Men hur får man en pelargon att bli så? Johan Pettersson, som själv har 150-200 pelargoner hemma, tipsar. Mycket handlar om en bra grund.

– Det klassiska är att man släpper upp tre knoppar och så toppar man över dem. Men sådana här små, säger Johan och pekar på Dallimore-sticklingarna, tycker jag man kan börja med ännu tidigare, att man kanske toppar över fyra blad första gången. Då ska det teoretiskt sett kommat ett nytt skott i varje bladveck, vilket innebär fyra stycken stammar. Möjligtvis toppar du dessa en gång till. Då har du en bra utgångsplanta.

Men toppa kan man även göra ett antal gånger under säsongen tycker Johan.

– Det är lite beroende på hur knoppsättningen ser ut. Spara två-tre knoppar på ett skott, men gör det inte samtidigt över alla skott. Låt det gå lite tid så att några blir kortare och några blir längre. Då får du en tät och bra planta.

Pelargoner behöver mycket ljus. Annars blir de taniga och ljusa. Johan tycker också att man ska tänka på jorden och bevattningen: jorden ska vara av en lätt jordblandning som dräneras fort och vattnet får gärna innehålla tillsatt näring.

– Du kan ha näring i vattnet varje gång du vattnar. Halvera den dos som står på flaskan. Målet är att ha en svag men kontinuerlig tillförsel av näring.

Johan är utbildad kemiingenjör men har arbetat i trädgården hela sitt liv. I dag bidrar han med experthjälp på Nora trädgård.

– Men jag är ingen trädgårdsmästare. Det tycker jag väldigt få kan kalla sig idag.

Sörmlandsbygden kommer också att odla en pelargon. Hur det går kommer du att kunna följa i tidningen med jämna mellanrum.