Fårägarna på Molstaberg lägger ner

Textstorlek:

Länsstyrelsens i Stockholm har avslagit en ansökan om skyddsjakt på varg i Södertälje kommun, skriver myndigheten på sin hemsida.

Ansökan kom efter att en varg dödat omkring 60 får vid attacker i Molstaberg förra veckan.

Länsstyrelsen skriver att det finns andra lämpliga lösningar än skyddsjakt för att förhindra angreppen. De dödade fåren befann sig i hagar som saknade stängsel i vissa delar och vargen kunde lätt nå fåren.

Stängsel är nu under uppförande och länsstyrelsen ska besiktiga stängslen så fort de är klara. Om det sker nya angrepp när stängslen är på plats kommer länsstyrelsen att ”skyndsamt” pröva en ny ansökan om skyddsjakt.

Men P4 Sörmland skriver att ägarna till Mostaberg väljer att lägga ner. Enligt Carl Aschan, som företräder Molstaberg i frågan och som även är regionchef för Lantbrukarnas riksförbund i Mälardalen förstår de inte länsstyrelsens beslut eller resonemang, säger

– De orkar inte längre, efter tre års kamp, säger han till P4 Sörmland.