En Munter sjösättning

Textstorlek:

Visst var det lite pirrigt när lyftkranen säkrat lyftband och trossar och Munter skulle lätta från land. Först upp i luften och sedan plask ner i Hallbosjön och hemmahamnen Pilgrimsbo. Men allt gick enligt plan och snart kan ångslupen Munter kasta loss för årets premiärtur.

En tidig försommarmorgon var det dags för ångslupen Munter att sjösättas. Ett gäng ”sjöbusar”, entusiaster som på ideell basis driver projektet med ångslupen, hade samlats för att ta emot den lyftkran som skulle göra grovjobbet, det vill säga sjösätta Munter.

Allt var klart. Solen sken och Munter stod perfekt uppallad i sin docka. Nu fattades bara lyftkranen. På väg från Norrköping.

– Det började 2002 då vi tog hand om resterna av Munter och påbörjade arbetet med att renovera henne till ursprungligt skick, berättar ordförande Leif Andersson.

Föreningen Ångslupen Munters Vänner bildades och den 28 maj 2011 kunde s/s Munter invigas av landshövdningen. I dag är Vrena ett kärt utflyktsmål för många och ett café, Munterhuset, finns numera också vid den lilla hamnen och badplatsen.

Munter går dock inte i turtrafik utan hon hyrs ut, per timme som det heter, till sällskap, men man behöver inte vara fler än 8 – 12 personer. Under högsäsong, i juli, går det också att boka in sig på en tur.

– Det tar minst två timmar att elda igång ångslupen Munter innan vi kan åka iväg, så det är en del jobb för oss inför och under turerna, säger Leif.

Vad driver er till allt ideellt arbete?

– Det handlar om kulturhistoria. Att bevara något för eftervärlden.

Oftast utgår ångslupen Munter från Pilgrimsbo i Vrena men under några sommarveckor ligger hon också redo för turer utanför Björkvik.

– Pass på, hojtar lyftkransföraren, som nu är på plats för att sjösätta fartyget. Nu kommer det att gå undan.

Och så lyfts den 130-åriga damen högt upp över land för att sakta sänkas ner i Hallbosjön. Det gick som en dans och nu är Munter på plats, redo för sommarens äventyr.