Vill skrota landstingen

Marie-Louise Forslund Mustaniemi, medlem av KDs patistyrelse och Pia Steensland, riksdagskandidat, vill lägga ner landstingen och istället låta staten ta över ansvaret för sjukvården.

Textstorlek:

Sjukvården är en av valets hetaste potatisar. Sörmlands landsting står i fokus genom att ha gått en egen väg och, som enda landsting, avskaffat patientavgifterna inom primärvården.– Det är svårt att bedöma resultatet än, men egentligen borde hela idén med landsting skrotas, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi, KDs förstanamn till landstinget.

– Helst vill jag ju göra mig själv arbetslös, säger hon.

Både hon och Pia Steensland, riksdagskandidat för KD i Sörmland anser att Landstingen har spelat ut sin roll.

– Det är en institution som är 156 år gammal. Tanken, att 21 system, alltså landsting, ska ge 10 miljoner invånare jämlik sjukvård håller inte. Vi måste koncentrera och ta tillvara resurserna bättre, säger Pia Steensland.

De säger att det inte gagnar sjukvården att ha 21 landstingsdirektörer, 21 landstingsfullmäktige och mängder av nämnder lokalt.

– Vi klarar inte uppdraget att leverera den bästa och mest jämlika vården till alla våra medborgare, och då måste systemet göras om, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi.

Hon ställer upp för omval till landstinget för femte gången. Tidigare har hon också varit sjukvårdslandstingsråd i Alliansen, men nu arbetar hon i oppsotion bland andra mot sin tidgare samarbetspartner Centern.

– Landstinget är som att köra en bil med ratt utan styrstång, man tror man maövrerar men egentligen fungerar det inte, säger hon.

Kristdemokraternas recept är istället att låta staten ta ansvar för vården. Generellt anser partiet att Sverige har en alltför ”primärvårdslätt” sjukvård, som innebär att ganska lite resurser läggs på primärvården och att det leder till att människor hamnar på akuten även för lättare åkommor.

Då är väl Sörmlands försök till gratis primärvård intressant?

– Det kan vara så, men vi måste göra en utvärdering först, säger Marie-Louise. Just nu vet vi bara att under det första året ökade antalet besök inom primärvården med 50 000 personer samtidigt som akuten inte avlastades. Det ser inte helt bra ut men kanske det på lång sikt ger positiva effekter genom att allvarligare sjukdomar förebyggs tidigt. Dessutom får människor hjälp vilket är viktigt ur ett omvårdnadsperspektiv.

– Men som sagt, en gedigen utredning måste genomföras innan jag vill uttala mig om det var en bra idé.

Pia Steensland är docent vid Karolinska Institutet, där hon leder ett forskningsprojekt för att få fram ett nytt läkemedel mot alkoholberoende, och arbetar även med hälso- och sjukvårdsfrågor på Kristdemokraternas riksdagskansli.

– Sjukvården utmanar oss och det kommer att ske förändringar inom framtiden. Jag anser att vi är ett för litet land för att alla landsting ska vara experter på allt och klara av allt. Vi måste ha ett nationellt system som gör att olika sjukhus kan specialisera sig på olika frågor, först då kan vi nå en jämlik sjukvård.