Systrarna Brontés laddade romaner

Textstorlek:

Vindpinade hedar, passionerade känslor, from religiositet och feministiskt patos – systrarna Brontés romaner har fängslat läsare i snart 200 år.

På onsdag kommer översättarna Per Ehrling och Anna Karin Malmström Ehrling till Oxelösund för att berätta om de engelska författarna och deras häpnadsväckande böcker.

Paret Ehrling har tillsammans gjort de första översättningarna sedan mitten av 1800-talet av Charlotte Brontës mer okända romaner ”Villette”, ”Professorn” och ”Shirley”. Romaner som ligger i skuggan av hennes världsomspännande succé, den skräckromantiska ”Jane Eyre”.

– Det började med en artikel i DN där en svensk författare nämnde Villette som en litterär pärla. Vi läste den och höll med. Vi tyckte direkt att det var en roman som skulle vara intressant att översätta, säger Anna Karin.

Liksom i ”Jane Eyre” är huvudpersonen, Lucy Snow, en oansenlig person med en passionerad själ. En fattig kvinna med stark självkänsla som tar jobb som lärare på en flickskola i Bryssel.

– Det är på sätt och vis något som kommer igen i samtliga Charlotte Brontés romaner. Vänskap, kärlek och religion är centralt och i den sista romanen, ”Shirley”, tar hon upp de sociala konflikterna mellan arbetare och industriägare.

Anna Karin berättar att det tar lång tid att översätta böckerna. Det är inte bara orden som ska ner på pappret, känslan ska stämma, tonen ska vara rätt och de har dessutom noter till allt som Charlotte Bronté hänvisar till.

– Det finns många bibel- och Shakespearesyftningar som var självklara i mitten av 1800-talet, men som inte är lika lätta att placera idag.

Charlotte var äldst av de tre författande systrarna. Den två år yngre Emily föddes för 200 år sedan. Hon var poeten i syskoskaran, men skrev också en av världslitteraturens allra största kärleksromaner, ”Svindlande höjder”.

Den yngsta systern Anne fick liksom sina systrar sin uppfostran och utbildning hemma på prästgården i Haworth där de växte upp, och i likhet med sina systrar arbetade hon som privatlärare hos olika familjer i York.

Anne var den av systrarna som skrev mest kritiskt om dåtidens viktorianska livsstil. Hennes första roman ”Agnes Grey” är baserad på hennes olyckliga erfarenheter som privatlärare.

Den andra och sista romanen ”Främlingen på Wildfell Hall” upprörde samtiden med sitt feministiska patos och realistiska porträtt av en alkoholiserad make. En hustyrann med tydliga drag av brodern Branwell Brontë, som missbrukade både sprit och droger.

Anna Karin och Per kommer berätta om romanerna, om systrarnas uppväxt på hedarna i Yorkshire i början av artonhundratalet och om deras utveckling till författare.

Systrarna Bronté

Charlotte Bronté (1816–1855) har sktivit Jane Eyre, Villette, Professorn och Shirley.

Emily Bronté (1818–1848) har skrivit Svindlande höjder.

Anne Bronté (1820 – 1849) har skrivit Agnes Grey och Främlingen på Wildfell Hall.