Sjuka efter kosläpp i år skärps reglerna

Textstorlek:

Kosläppen är ett populärt inslag under maj månad och många gårdar öppnar generöst upp för besökare under utsläppet. Men det kan uppstå problem, som efter kosläppet på Öknaskolan förra våren då flera fick bakteriesmittor från besökare.

De traditionsenliga kosläppen är ett bra sätt visa upp det svenska lantbruket.

Att besöka en gård och träffa djuren är spännande och roligt för både barn och vuxna, men det är viktigt att tvätta händerna både före och efter kontakt med djuren för att förebygga smittor mellan djur och människor.

– Det är positivt att allmänheten får möjlighet att uppleva det svenska lantbruket. Man ska tänka på att tvätta händerna och ha koll på små barn så att de inte stoppar in en smutsig napp eller fingrar i munnen, säger Mariann Dahlqvist på Jordbruksverket.

– Att tvätta händerna före och efter kontakt med djur och deras närmiljö minskar risken för överföring av smittor mellan djur och människor.

Ett av de mer spektakulära och populära kosläppen i Sörmland sker vid Öknaskolans naturbruksgymnasium utanför Nyköping varje år.

Men förra året drabbades flera av kalvarna av smittor, trots att det sitter informationsskyltar om att besökare ska vara noga med hygien och tvätta händerna var uppsatta vid flera platser.

– Med tanke på vad som hände förra året har vi beslutat att hålla ladugårdar och djurstallar stängda i år, säger Alf Denninger vid Öknaskolan.

– Flera kalvar drabbades av smittor, och även om det inte var allvarligt tar vi seriöst på händelsen.

För att förebygga att smittor sprids mellan djur och människor är rekommendeationen att man tvättar händerna både före och efter man träffar djuren.

Handtvätt med tvål och vatten minskar risken för att smittämnen fastnar på händerna och förs över till människor eller djur. Enbart handsprit räcker inte för att döda alla smittämnen och handsprit saknar effekt om händerna är synligt smutsiga eller kladdiga.

– Vad som hände hör på Ökna när kalvarna blev sjuka var att bakterier överfördes från människor, kanske främst barn som stoppade fingrarna i munnen på kalvarna, och det får inte upprepas igen, säger Alf Denninger.

Det årliga kosläppet på Öknaskolans naturbruksgymnasium går av stapeln lördagen den 5 maj i år. Förra året kom över 5 000 besökare. i år är allt som vanligt, förutom att djurstallarna hålls stängda.