Retliga perioden är här

Samanta Lööf, receptarier på Apoteksgruppen i Vingåker. Foto: Erik Inge

Textstorlek:

Har du inte börjat förbereda dig inför pollensäsongen ännu så är det hög tid. Det bästa är att börja medicinera innan pollenhalterna skjuter i höjden.

Det säger Samanta Lööf som är receptarier på Apoteksgruppen i Vingåker.

– Det bästa är om man börjar lite innan pollensäsongen kommer igång och börjar bygga upp sitt skydd, säger hon.

Cirka en femtedel av alla tonåringar och vuxna lider av pollenbesvär. Allergi mot björk- och gräspollen är vanligast, men även pollen från örten gråbo och andra växter kan ställa till det.

Allergi innebär att man är överkänslig mot ett ämne som är ofarligt för de flesta – ett så kallat allergen.

Den som har benägenhet för allergi kan producera allergiantikroppar, vilka kan bildas mot många olika ämnen. Antikropparna sätter sig fast på ytan av en del celler i kroppen som innehåller retande ämnen.

Nästa gång det allergiframkallande ämnet kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut de retande ämnena, exempelvis histamin.

Typiska symtom vid allergi är rinnsnuva, klåda, nysningar och nästäppa. Röda kliande ögon som rinner är också en vanlig reaktion.

Nu är det högsäsong för pollenprodukter på apoteket. I vanliga fall brukar de första pollenallergikerna börja bunkra mediciner redan i januari och februari, men eftersom vintern varit lång har årets pollensäsong blivit lite förskjuten.

– Just nu är det många som köper allergitabletter och nässprayer. Även bland de som har mediciner på recept är tabletter och sprayer vanligast.

För den som vill komplettera sin medicinskåp finns även ögondroppar.

Googlar man runt på nätet går det att hitta flera gamla huskurer som sägs hjälpa mot pollenallergi, bland annat björksav, tallbar och bipollen. Men det är inget apoteket rekommenderar. Istället bör man tänka på hur man vädrar och vad man har på sig när man är ute.

– Undvik att låta fönstren stå öppna om du har pollenallergi. Häng inte ut klädernapå vädring och ta en dusch innan du går och lägger dig om du varit ute, säger Samanta Lööf.

Erik Inge