Överlevde zombiehot

Textstorlek:

Tidigare gällde att lära sig överlevnad ”om kriget kommer”, nu hotas tillvaron av zombievirus. Men oavsett vilket orsaken är krävs det grundläggande kunskaper för att klara en kris.

– Jag tror det tog en timme att steka bacon i stormköket, säger Freja Sundström, en av ungdomarna som var med på zombieöverlevnadsövningarna i Nyköping.

Föreningen Ung Kraft i Nyköping arrangerade ett dygns praktisk överlevnadskunskap för ungdomar. Hotbilden var ett zombievirus som spred sig över landet. Det gällde att kunna skydda sig själv mot viruset.

– Det första symptomen är att man börjar prata nedsättande om andra människor. När man blir smittad fryser man, blir dåsig, hjärnan släcker ner och då är det lättare att ta till sig nedsättande åsikter om andra, säger Nenne Thorin på Ung Kraft.

Hon och hennes kollega arrangerar ofta friluftsaktiviteter för ungdomarna.

Den här gången handlade det om överlevnadskunskaper som att kunna göra upp en eld med teknik från stenåldern till att kunna tälja, laga mat i stormkök.

Den första prövningen var att leta sig till Frisksportartorpet i Nyköping med hjälp av karta.

– Det var en lagom lång promenad för inte så smart klädda tonåringar med dåligt packade ryggsäckar, säger Nenne Thorin.

– Först var det kallare inomhus än utomhus, säger Agnes Algestig som var med på kursen.

– Det var rätt jobbigt, men kul. Jag har lärt känna nya kompisar, säger Freja Sundström.

Hon trodde det skulle vara fler zombies ute, men är nöjd med det hon lärt sig. Och Hedda Hultgren tycker fler borde lära sig överleva utan el.

– Jag tror absolut jag kommer att ha nytta av det här, säger hon.