Österåker till riksfinal

Textstorlek:

Den lilla friskolan i Österåker har gjort det igen. För tredje gången har skolan tredje och fjärdeklassare tagit sig till riksfinal i schacktävlingen Schackfyran.

– Roligt och spännande!, utbrister de båda klasserna på frågan hur det känns att vara i riksfinal i Schackfyran.

Faktum är att flera av årets fyror var med på riksfinalen redan förra året.

Eftersom klasserna på skolan är så små, och reglerna för Schackfyran utgår från att varje klass består av minst tio personer, får treorna vara med i laget trots att de är ett år yngre.

Men det verkar inte vara till någon nackdel ska sägas. Skolan i Österåker har en tradition av att placera sig bra i Schackfyran. Årets final är skolans tredje. Lite nervöst inför den stora finalen, som avgörs i Västerås den 2 juni, är det dock allt.

– Men mest ska det bli roligt. Ofta har vi en liten bit av läktaren där alla i klassen håller till för att ingen ska komma bort. Det är så himla mysigt, säger Anton Osmark.

Eleverna på Österåkerbygdens friskola börjar ofta spela schack redan i förskolan. Första rasten om dagen måste spenderas ute, men den andra kan eleverna vara inne om de håller sig lugna.

Då är det många som tar chansen att spela schack i biblioteket. Och har man inte en kompis att spela med går det även att träna på skolans iPads tack vare nedladdade schackappar.

Inför årets tävling har eleverna dessutom drillats i olika taktiker av schacktränaren Torgny Eriksson, som även lärt ut regler som kan vara bra att komma ihåg.

”Rört är fört och släpp är släppt”, påpekar Charlie Sköld Svenson.

Vad är det som är så roligt med schack?

– Att man kan spela mot varandra. Och förlorar man så gör det ingenting. Som spelare respekterar man varandra, säger Nina Eriksson och får medhåll av Charlie Sköld Svenson.

– Att man får chansen att lära känna andra från andra skolor.

Vad är utmanande med schack?

– Att läsa motståndarens kroppsspråk. I Schackfyran är alla så fokuserade så att läsa någon är svårt, säger Anton Osmark.

– Och så måste man vara lite snabb, säger Sebastian Åhlén.

Laget tror på ett bra resultat i riksfinalen. Sammanlagt deltar 2 500 elever.

Förra året kom Österåkerbygdens Friskola på plats 62 av 122. I år tror de på ett ännu bättre resultat.

– Jag tror det kommer gå väldigt bra, säger Charlie Sköld Svenson.