”Musik var kanske den lediga nischen”

Musikern Mårten Falk med några av sina 13 favoritgitarrer.

Textstorlek:

– Det finns ett talesätt, säger Mårten Falk, gitarrist som bor i Sparreholm men konserterar runt om i världen: ”Hur många gitarrer behöver en gitarrist?” Rätt svar är: ”En till.”

Mårten är själv en utmärkt illustration till talesättet, och han har haft vänligheten att duka upp sina 13 favoritgitarrer hemma i vardagsrummet.

Vi gör också ett besök i övningsrummet ute på gården, där det finns en gitarrkyrkogård med ”kanske möjliga att någon gång restaurera-gitarrer”.

Gitarren har följt honom livet igenom.

– Hela tiden sen jag var åtta år. Fast jag har lekt med den sen jag var fem. Och intresserad av gitarr var jag nog från jag var tre år gammal.

Sparreholmsbo sedan 15 år, han har tidigare bott i Stockholm och i Paris när han studerade där. Han växte upp i ett kollektiv, och där bodde också en musikrecensent på en av kvällstidningarna. Han spelade Elvis-plattor för unge Mårten, som ständigt önskade sig Elvisskivor till födelsedag och jul. Elvis spelade ju gitarr …

Släkten är inte musiker, men konstnärliga och professionellt verksamma inom bild och litteratur.

– Musiken var kanske den lediga nischen i familjen, pappa är visserligen musikintresserad men spelade inte. Några månader vid 16-17 års ålder var jag parkarbetare, det enda hederliga arbetet jag haft. Mitt liv är musik – igår var jag på tre konserter och på en föreläsning om musik, och jag undervisade i musik hela dagen.

Just i dagarna pågår i Stockholm musikfestivalen ”Svensk Musikvår” med enbart svensk musik, det är därför man kan pricka in tre konserter på samma dag.

Och under festivalen spelar Mårten själv en konsert på Konserthuset, tillsammans med flöjtisten Åsa Karlberg från Strängnäs. Solo ska han uruppföra två nykomponerade verk, skrivna för honom. Det ena av en 91-årig kompositör som för första gången komponerat för gitarr och det andra av en kompositör född 1984.

En av Mårtens gitarrer med mycket karaktär och ett märkligt förflutet, är byggd 1827 av Louis Panormo, 1800-talets mest kände gitarrbyggare. Den hittades utan huvud i en container i London.

Gitarren hade legat bortglömd kanske i hundra år på en vind, när vinden röjdes åkte den ut med skräpet, men någon såg den ligga där. Den är vackert patinerad av att ha spelats mycket på.

– Det är en tidsresa att hålla i ett sådant instrument. Att föreställa sig den miljö den tillverkades i, hur allting i dess omvärld har förändrats. Jag upplever inte att jag äger den, jag förvaltar den under en period. Den har funnits och spelats på långt före mig och kommer att fortsätta klinga efter det jag är borta.

Bland de 13 favoritgitarrerna finns en som är av modern konstruktion. Riktigt tidiga instrument i samlingen är kopian av en vihuela från 1500-talet men också en luta.

En av gitarrerna är strängad med äkta fårtarmar med de lägre strängarna av silveromspunnet silke, de övriga har nylonsträngar. Här finns också en 1800-talsgitarr med extra bassträngar.

Den ryska gitarren är sju-strängad. Den var mycket populär och det skrevs tusentals kompositioner för instrumentet, original som kan ligga svåråtkomliga i ryska bibliotek.

– Med den ryska gitarren har jag konserter inplanerade i London, Paris och USA. Den har en helt annan stämning, det tog några månader att lära sig. Vi är något tiotal i världen som spelar professionellt på rysk gitarr.

Två dagar i veckan undervisar Mårten på Lilla Akademien – om han inte konserterar. Skolan startades i liten skala av några ryssar för 20 år sedan och är nu en friskola från förskoleklass till gymnasium med drygt 400 elever.

Eleverna får vid sidan av de vanliga skolämnena oerhört mycket musikundervisning. Mårten undervisar i gitarr på gymnasienivå och i musikhistoria.

Ute i övningsrummets gitarrkyrkogård vilar bland annat en del äldre exotiska svenskbyggda instrument, prydda med snickarglädje på locken. Förutom mängder med noter finns här också en samling gitarrkitsch – askkoppar, ölöppnare, barometer, en gitarrformad flugsmälla i blå plast. Gitarren är ett omhuldat instrument av många.

– Jag har en ansenlig samling gitarrkitsch, kanske den största, säger Mårten nöjd,