Mackens goa gubbar myser i backspegeln

Textstorlek:

”Roy och Roger har en mack” och där är det ”gött att leva”. Den omåttligt populära tv-serien Macken – Roy’s & Roger’s Bilservice är nerkokad till en musikteater med stor nostalgifaktor på Cirkus i Stockholm.

Macken har nu öppnat garagedörrarna i Stockholm och under en månad på Cirkus bjuder de på det bästa ur tv-seriens sex avsnitt.

Det är drygt 30 år sedan Galenskaparna och After Shave blev riktigt folkkära genom just Macken. Sista avsnittet i tv-serien sågs av 3,6 miljoner tittare.

En stor del av publiken på Cirkus är med på noterna direkt och jag hör bänkgrannen framför dra skämten snabbare än vad som sker på scen.

I Roy (Anders Eriksson) och Rogers (Jan Rippe) mack har tiden stått still. Här finns inga bilar som kräver en datamanual och sexton specialverktyg för att byta en glödlampa, utan det här är bilar som tål att mekas med.

Roy och Roger har samma blåa overaller och samma tydliga karaktärer som när tv-serien gick. Persongalleriet som kliver in i macken känns också igen. Claes Eriksson, som den beige och försynte Rolf, med en blå Volvo 240, försvinner under motorhuven på en Amazon, klart mekbara bilar.

Per Fritzell som Karl Milton i blå träningskläder och gul fiskehatt sjunger om om sin älskade husvagn tillsammans med sin måttligt roade familj. Publiken jublar.

Som en svag men röd tråd går hotet om motorvägen som ska jämna Macken med marken genom hela föreställningen.

Scenografin är finurlig och smart med en rörig och sunkig verkstad där butiksdelen kommer upp ur golvet. Musiken sitter som en smäck och de klassiska låtarna ur mackenrepertoaren radas upp.

Galenskaparna och After Shave verkar verkligen gilla sina karaktärer. De omhuldar deras särart och det är en varm ton genom hela föreställningen.

Många är skämten minst sagt förutsägbara eftersom sketchernas snurrat på tv emellanåt i 30 år. Men nostalgi och igenkänningen väger starkt och publiken är hängiven.

I slutet står publiken upp och sjunger ”Det ska va gött att leva” i allsång tillsammans med hela ensemblen.