Livboj för ensamkommande

Det är skönt att göra en insats och vi skrattar ofta tillsammans, säger Catharina Rehnström, som sitter på trappen med Mustafa.

Textstorlek:

Den nystartade föreningen Livboj 18 i Nyköping vill hjälpa ensamkommande. När Migrationsverket beslutat att de är över 18 år blir de av med boende, sin gode man, busskort samtidigt som de hotas av utvisning,

– Det är inte humant. Det är varken bra för de ensamkommande eller för samhället som investerat mycket i dem fram till den dag migrationverket beslutar att de är 18 år, säger Catharina Rehnström.

Hemma hos henne bor Mohammad och Mustafa. Hittills har medlemmarna i Livboj 18 hjälpt till att skaffa fram bostäder till 25 killar, men de behöver fler.

– Hittills har det handlat om att de kunnat flytta in till exempel hos den gode mannens granne, fotbollstränarens svåger eller liknande, men det är fler som behöver någon att bo hos.

Mohammad fick flytta från det HVB-hem i Nyköping till förläggningen i Flen när Migrationsverket beslutade att han var 18 år. Han berättar att många av de vuxna som bor på förläggningen är i både fysiskt och psykistkt dåligt skick, traumatiserade.

– Jag fick dela rum med en annan och var rädd för vad som skulle kunna hända. Jag skulle inte vågat bo kvar, berättar han.

Det var en lärare som hörde sig för om Catharina hade plats för en kille till. Då bodde redan Mustafa hemma hos henne.

– Många säger att de kan tänka sig att ta emot några ungdomar, men – och sedan kommer olika invändningar – att man blir bunden och att det är jobbigt att ha främmande människor i sitt hem. Men det känns faktiskt fantastiskt att göra en insats och vi skrattar mycket tillsammans, säger hon.

Mohammad är lättad över att han slapp bo kvar på Migrationsverkets anläggning i Flen. Han hoppas få stanna i Sverige och har sökt teknikprogrammet på gymnasiet.

– Det betyder mycket att få ett eget rum, att kunna studera och ha tillgång till praktiska saker som kök och dusch. Dessutom kan jag prata med Catharina om jag blir ledsen, orolig eller sjuk, säger Mohammad.

Mustafa säger också att han känner sig trygg hos Catharina. De pratar mycket om hur saker om ting fungerar i Sverige, vilket gör tillvaron lite lättare.

– Det kan handla om när man ska ta i hand och när man inte ska göra det, att man ska se folk i ögonen men också om när man fnissar och när man låter bli, säger Mustafa.

– Häromdagen frågade Mustafa vad som händer om han går vilse i skogen, och jag fick gå igenom att man ringer 112. Mohammad frågade om vi kunde skaffa getter och vi pratade om markägarfrågor. Jag måste tänka till lite, det är intressant, säger Catharina.

Den nystatade föreningen Livboj 18 vill hjälpa ungdomarna att slutföra sina studier och hitta andra boendelösningar. Föreningen ha uppvaktat kommunen som inte varit intresserade.

Centerpartiets Martina Hallström har motionerat två gånger till Nyköpings fullmäktige utan att få svar.

– Men civilsamhället ställer upp. Och nu behöver fler. Stort hus och stort hjärta är det som krävs, säger Catharina Rehnström.

– Det skulle kunna vara perfekt för äldre som vill ha sällskap och lite praktisk hjälp samtidigt som de ger ett hem till någon som behöver det, säger hon.

Intresserad? Det är bara att höra av sig till Livboj 18.

Karina Frölund